В Бургас откриха паметна плоча на полк. Георги Д. Генчев


В Бургас откриха паметна плоча на полк. Георги Д. Генчев
Снимки: Мария Тошева
07 Май 2019, Вторник


Навършват се 130 години от създаването на 24-ти пехотен Черноморски полк

Автор: Десант

Днес отбелязваме 130 години от създаването на 24-ти пехотен Черноморски полк. По този повод в Бургас бе открита паметна плоча на полк. Георги Д. Генчев - командир на 3-та дружина. 



Спечелените от 24-ти пехотен Черноморски полк победи на бойното поле го нареждат сред най-знаменитите части на Българската армия.

Полкът е създаден през 1889 г. с държавен указ. Той се попълва от Бургаското военно окръжие, а за първи командир на полка е назначен руския възпитаник майор Фодулаки – българин от Бесарабия.

24 полк се формира на базата на 3-та и 4-та дружина от 11 пехотен Сливенски полк.

В рамките на честването на годишнината във Военен клуб - Бургас е подредена изложба на документи и книги, свързани с историята на полка.

На 8 май, сряда, програмата продължава с изпълнения на Представителния духов оркестър на военноморските сили от Варна. Събитието е от 10:00 часа на пл. "Св. св. Кирил и Методий".

В 10:15 започва военен ритуал, по време на който ще бъде посрещнато знамето на 24-ти пехотен Черноморски полк. След церемонията представителните военни части ще се отправят с тържествен марш към паметника на загиналите във войните от 24-ти Черноморски полк.

В 11:15 шествието ще продължи от щаба на полка към параклиса "Св. Георги Победоносец" в Морската градина, където ще бъде отслужен молебен.

От 12:30 часа Представителният духов оркестър ще изнесе концерт при Часовника.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
К-н Ненчев
08.05.2019 19:10:02
0
0
Браво на организаторите и на изпълнителите!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки