Медовина и стрелба с лък ще предложи Средновековният фестивал Мезек


Медовина и стрелба с лък ще предложи Средновековният фестивал Мезек
07 Май 2019, Вторник


На територията на едноименната крепост ще бъде изграден лагер, представляващ бита, занаятите и военната подготовка от времето на Средновековието

Автор: Десант

Звън на стомана, свистене на тетива, аромат на медовина и полъх от величието на предците ни - всичко това ще предложи на посетителите Средновековен фестивал Мезек, който ще се проведе от 1 до 2 юни на територията на средновековната византийска крепост, чиито останки се извисяват край едноименното свиленградско село.

Там ще бъде изграден лагер, представляващ бита, занаятите и военната подготовка от времето на Средновековието.

Всеки ден от 10 до 18 ч посетителите ще могат да се запознаят с детайли от средновековния начин на живот, да изпробват уменията си в различни състезания и демонстрации, да се включат в характерни за времето игри, да участват в стрелба с лък, да опитат медовина.

Бойните демонстрации ще се провеждат в двата дни от 11 ч, в събота и от 16 ч., като достъпът до фестивала е свободен.

Крепостта е датирана от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се в покрайнините на село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1 км от гръцката граница.

Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

Построяването на твърдината се отнася към времето на византийския император Алексий І Комнин (1081-1117 г.). Стените на крепостта ограждат площ от около 7 декара с форма на неправилен четириъгълник с размери 110/60 м и са изградени от ломени камъни, споени с бял хоросан, украсени с три тухлени пояса от външната страна. Крепостната стена е завършвала със зъбери, които са били запазени до 1900 г.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки