Благовестията на Каварна за Гергьовден


Благовестията на Каварна за Гергьовден
Снимки: Вяра и Дело
05 Май 2019, Неделя


По традиция и тази година в Каварна празникът ще бъде посрещнат с картичка с изображението на местния храм, посветен на великомъченика победоносец

Автор: Десант

По установена вече благочестива традиция и този Гергьовден ще бъде посрещнат с картичка с изображението на каварненския храм, посветен на великомъченика победоносец.

Торбата е дело на младата художничка Християна Спасова от Казанлък. Тя е завършила художествената гимназия в родния си град, а впоследствие и факултета „Изобразителни изкуства“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Християна вече има две самостоятелни изложби и е участвала в няколко други. Споделя, че обича да рисува акварел и графики, а напоследък се занимава и с дигитално изкуство.



Творбата й, изобразяваща каварненския храм, се отличава с простота и пестеливост на изразните средства. Техниката е химикал, а за небето е използван малко акварел. Размерът на рисунката е 90 х 140 мм. Акцентът е върху самия храм, като без да се навлиза в детайли е предадено усещането за непосредственост и хармоничен покой.

Самата Християна казва за творбата си: „Църквата, колкото и да е тривиално, наистина е най хубава от този ракурс. Вдъхнових се за техниката – исках да изглежда като старинна чернобяла илюстрация, да бъде уютно. Дърветата са голи, за да има ракурс към храма, понеже така е по автентично. Котката е там, за да подчертае отношението и атмосфера към църквата. Нейните обитатели и екстериор – не само хората.“.

Дизайнер на самата картичка отново е дългогодишната споспешничка Глория Ангелова.
Това е поредният й дар в инициативата за популяризирането на каварненските храмове, както и за привличането на повече хора към тях.

Неведоми са пътищата Господни и никой не знае кога едно – дори най-малко дело – може да доведе човек до вратите на Църквата. Често пъти дори обикновеното любопитство – а още повече такова, което е провокирано от нагледен образ – е ставало повод за въцърковяване и спасение на човешки души. 

Отново са тиражирани и хартиени копия на храмовата икона, които ще бъдат раздавани за благословение на Гергьовден, когато е и официалният празник на Каварна.

Картички с изображения на църквата „Св. Великомъченик Георги“ се издават за девета поредна година – първата беше отпечатана през 2011 г., когато се отбеляза 175-та годишнина на храма. Отдавна вече тези лимитирани картички разнасят образа на храма не само в България, но и отвъд пределите на родината ни. И отдавна се превърнаха в още един повод за благовестие, благодарение на постоянството и ентусиазма на Атанас Димитров – АтаДим, който винаги носи Каварна в сърцето си и навсякъде разнася полъх от историята, културата и духовността на родния си град.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки