Единадесетокласник събира книги за рожденния си ден, за да ги дари на читалища


Единадесетокласник събира книги за рожденния си ден, за да ги дари на читалища
03 Май 2019, Петък


В навечерието на 24 май Кирил Балдев ще навърши пълнолетие и ще трябва да напусне социалния център, в който живее

Автор: Диана Славчева

Десетокласникът от пазарджишката математическа гимназия Кирил Балдев, който стана известен със своята благотворителна дейност, инициира майска акция за събиране на нови книги в полза на Народно читалище „Васил Друмев” в столичния район "Възраждане” и за бесарабските българи в Украйна.

Събитието ще се състои на 23 май, четвъртък от 11.00 часа в Клуб Перото в софийското НДК.

Както вече писахме, в навечерието на великденските празници гимназистът организира благотворителна кампания под наслов „Козунак за всеки пенсионер“. Инициативата му намери стотици съмишленици и щедри хора от цялата страна, с чиято помощ бяха зарадвани стотици възрастни хора в няколко села от различни области на България.

В края на миналата година пък, израстналият в социален дом тинейджжър отдели от собствените си средства скромни суми, за да зарадва бедни хора с хранителни продукти. Приятели му помагат, както с набирането на сумата от 300 лева, така и с разнасянето на продуктите.

Кирил е роден на 23 май 2001 г. За рожденния си ден, когато ще навърши пълнолетие, той не иска подаръци. Вместо това призовава всеки да донесе нова книга. Събраните издания ще бъдат дарени на нуждаещи се читалища.

Това не е първата дарителска акция на единадесетокласника. През 2018 г. той дарява 500 тома литература на различни библиотеки у нас.

С навършването на 18-годишна възраст Кирил ще трябва да напусне социалния център, в който живее и ще се наложи да се грижи сам за себе си. Мечтата му е да учи политология в Софийския университет. И въпреки че ще му е трудно да се издържа, се зарича отново да помага.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки