Отварят за посещения пещерата „Добростански бисер“


Отварят за посещения пещерата „Добростански бисер“
Снимка: plovdivnow.bg
03 Май 2019, Петък


Вижте къде се намира тя

Автор: Десант

От 1 май пещерата „Добростански бисер" в близост до Асеновград вече е отворена за посещения през 2019 година.

Цената на входния билет за лица над 18 години е 5 лв., а за ученици, студенти и пенсионери - 4 лв. Предлага се и семеен билет – 12 лв. При група над 8 човека таксата е 4 лв.

Беседа по желание струва 10 лв. за обикновена и 12 лв. за специализирана. Беседа на английски език е също на цена от 12 лв.

„Добростански бисер" е пещера в Родопите, в резерват Червената стена. Известна е също и като Ахметьова дупка и Проклетата. Намира се на 5 км от село Добростан и на 20 минути пешеходно разстояние от хижа Марциганица.

Голяма част от нея е заета предимно от сталагмити и сталактони (дебели колони). Някои имат зеленикава покривка от водорасли и мъхове. В пещерата живеят и малка колония прилепи.

За пръв път тя е проучвана през 1963 г. и е отворена за туристически посещения през 1990 г. Впоследствие обаче е затворена и крадци отмъкват образувалите се пещерни бисери и унищожават пещерните езерца.

„Добростански бисер" отново е облагородена и отворена за посетители през 2018 г., като посещенията обикновено са в петък, събота и неделя, а също и в празнични дни.

В близост до пещерата се намира и живописният връх Попа – 1414 м, до който се стига по обособена пътека.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки