Специализираната прокуратура отговаря на Елена Йончева


Специализираната прокуратура отговаря на Елена Йончева
03 Май 2019, Петък


Депутатката нападна хората на Цацаров за отказа им да образуват досъдебно производство срещу Боил Банов, но „забравила“ да обжалба решението им

Автор: Янко Крумов

На 11 април Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Предвид засиления обществен интерес, с разрешение на наблюдаващия прокурор и след заличаване на личните данни, пресцентърът на Специализираната прокуратура публикува и пълния текст на постановлението за отказ.

Преписи от това постановление са изпратени на лицата, подали сигналите – на народния представител Елена Йончева, на Корнелия Нинова, като председател на Националния съвет на Политическа партия „Българска социалистическа партия“ и на Григор Здравков, като представител на НПО „Българска легия Антимафия“.

На 22 април, на брифинг в централата на ПП БСП, Йончева обаче е заявила, че ще представи на прокуратурата оригиналния запис от разговор с участието на Боил Банов, показала е мобилен телефон, с твърдение, че с него е направен този запис, както и разпечатка на същия.

Заявила е, че  „този път спецпрокуратурата няма да може да се измъкне от разследване на случая“. Следват още публични изявления на Елена Йончева – че това се прави, защото „не искаме и този запис да изчезне.“

Постановлението за отказ на Специализираната прокуратура от 11.04.2019 г. не е обжалвано от Елена Йончева, категорични са от прокуратурата. Жалби срещу него са подадени от Григор Здравков – „Българска легия Антимафия“ (на 21.04.2019 г. в Специализираната прокуратура и на 25.04.2019 г. в Апелативната специализирана прокуратура) и от Политическа партия „Българска социалистическа партия“, представлявана от председателя на Националния съвет Корнелия Нинова (на 25.04.2019 г.).

Към тази жалба е приложен и запечатан плик, с посочване на съдържанието – мобилен телефон и разпечатка на запис от него, ведно с констативен протокол от нотариус за идентичност между съдържанието на записа в телефона и разпечатката на хартия.

До настоящия момент, в хода на проверката никое от лицата, от които са снемани обяснения (включително и народният представител Елена Йончева, като подател на сигнала) не споменава за съществуването на въпросния мобилен телефон.

В обясненията си г-жа Йончева твърди, че на 11 април намерила в своята пощенска кутия в Народното събрание оптичен носител (диск), с неизвестен подател. След като презаписала файла от диска на флаш памет, унищожила диска, а флаш паметта със записания разговор предоставила на Специализираната прокуратура.

На 30 април Апелативната специализирана прокуратура е изискала преписката от Специализираната прокуратура, за да осъществи инстанционен контрол върху постановения прокурорски акт от 11.04.2019 г., по повод подадените жалби от Григор Здравков и ПП БСП.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки