По Гергьовден в „Етър"-а ще се украсяват хлябове, ще се бие масло и ще се подсирва сирене


По Гергьовден в „Етър"-а ще се украсяват хлябове, ще се бие масло и ще се подсирва сирене
Снимка: ЕМО „Етър“
03 Май 2019, Петък


Вижте какво още очаква посетителите по време на празника в единствения у нас етнографски музей на открито

Автор: Десант

По Гергьовден – на 5 и 6 май, посетителите в „Етър”-а не само ще могат да наблюдават, но и активно да участват в многото събития, организирани от единствения у нас етнографски музей на открито, свързани с този празник. 

Още на 5 май, между 11:00 и 13:00, ще се извие Гергьовденското хоро, на което своето изкуство ще покажат танцьорите от фолклорна танцова формация „Боженци” и фолклорните формации към Народно читалище „Априлов–Палаузов 1861”, Габрово. 

До късно следобед в музея ще се украсяват гергьовденски хлябове, ще се бие масло и ще се подсирва сирене.

В 16:00 на 5 май в „Етър”-а започва постановката „Юнаци с умни калпаци” на Драматичен театър „Йордан Йовков”. Актьорите представят историята на четирима юнаци, пазещи селото си от ламя. С много хумор и смях, постановката е подходяща за малки и големи. Самото представление е безплатно за тези, които си закупят билет за посещение в музея.

6 май в „Етър”-а започва с празничен Водосвет, чието начало е 10:00 ч. Посетителите могат да се поклонят  пред копието на чудотворната икона „Св. Георги Зограф” от Света гора.

От 10:00 до 17:00 сдружение „Нишан” ще срещне традициите с дигиталните изкуства, чрез работилницата „Анимирай Гергьовден”. Ако едно дете обича да твори, тази работилница е точно за него. Запишете го и му дайте възможност да създаде свое анимирано филмче, представящо определени моменти от гергьовденската обредност.

Чрез метода „стоп кадър анимация” – техника обвързваща традиционното изобразително изкуство с компютърните технологии и видеозаснемането – участниците в работилницата ще могат да изразят видяното и наученото в музея по нов и забавен начин.

Заниманията са подходящи за деца на възраст между 8 и 15 години и са с продължителност 2 часа. Заявяване на участие се извършва в Книгопродавницата на музея.

От 11:30 до 15:30 продължава образователната игра с отборен характер „Гергьовденски пъзел”. Благодарение на нея деца и възрастни не само могат да се забавляват, но и да научат повече за българските традиции, свързани с празника Герьовден. Заявката за участие отново може да се направи в Книгопродавницата.

И през втория ден в Балканската мандра ще се бие масло и ще се подсирва сирене.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки