След обновяването си гара Подуяне ще стане част от културно-историческото ни наследство


След обновяването си гара Подуяне ще стане част от културно-историческото ни наследство
02 Май 2019, Четвъртък


Днес бе дадено официалното начало на реконструкцията на гаровия комплекс

Автор: Десант

Очаквам жп гара Подуяне да бъде част от културно-историческо наследство на България след обновяването й. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на официалното начало на реконструкцията на гаров комплекс Подуяне.

Той припомни, че железопътната гара в Подуяне е една от първите построени в София през далечната 1930 г. и до този момент там не е правен основен ремонт.



„Проектът има за цел да запази не само автентичния вид на гарата, но и да го подчертае. Това е голямо предизвикателство към изпълнителя, който пое ангажимент реконструкцията да приключи в предвидения срок от 15 месеца“, добави Желязков.

„Гражданското общество вече е изключително взискателно при изпълнението на всички инфраструктурни обекти, тогава когато е ангажиран обществен ресурс. Самият надзор на обекта ще бъде не само от страна на възложителя, но и от страна на гражданите.  Това е и моето изискване към изпълнителя – да бъде стриктен, внимателен, коректен, за да може да се гордее с реконструкцията на този обект“ подчерта министър Желязков.

Росен Желязков информира, че предстои да започнат ремонтни дейности в още няколко гари в страната, сред които са Искър, Карнобат, Нова Загора, както и изграждането на изцяло нови гари в Обеля и Костенец. "Инвестициите, които се правят последните години в железопътната инфраструктура са реални и видими", отбеляза той.

Пред журналисти министър Желязков коментира, че очакванията са му през следващите 10-15 години железопътният транспорт да се превърне в основен като това е и общоевропейската тенденция за развитие на сектора. „Европа, а и целият свят, инвестира в железопътната инфраструктура и транспорт. Това е по-евтин, по-удобен, по-целесъобразен и екологичен транспорт, така че ние трябва да продължим да поддържаме инфраструктурата и да я модернизираме“ каза още Желязков.

Железопътната гара Подуяне е една от първите построени в София през 1930 г. и до този момент не е правен основен ремонт.  Гаровият комплекс Подуяне е част от жп линията София-Пловдив, която е най-натоварената в страната. За 2017 г. броят на пристигащите и заминаващи пътници по това направление са 1,4 млн.

Обхватът на проекта включва пълно обновяване на приемното здания, нови енергоефективни, високотехнологични модерни инсталации – електрическа, отоплителна, вентилационна, климатична, ВиК, охранителна, видеонаблюдение, оповестителна, както и проектиране и изпълнение на конструктивно укрепване и саниране на елементи на сградата.

След реконструкцията железопътната гара ще предостави благоприятна, безопасна и достъпна среда за пътниците и персонала.

Реконструкцията на гаров комплекс Подуяне се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки