Чудотворна икона на свети Георги води в Хаджидимово поклонници от Гърция


Чудотворна икона на свети Георги води в Хаджидимово поклонници от Гърция
Снимка: hronika-bg.com
02 Май 2019, Четвъртък


Тя е единствената оцеляла светиня при изпепеляващ пожар в Хаджидимовския манастир, който е най-големия долината на Места

Автор: Десант

На Гергьовден традиционно Хаджидимово посреща много гости, тъй като на тази дата е празникът на населеното място, което е обявено за град на 6 май 1996 г.

В този ден стотици поклонници от страната и Гърция ще посетят тукашния манастир „Свети Георги Победоносец”, който е разположен на най-високото място на рида, който разделя Неврокопската котловина от долината на река Мътница. Десетки ще са тези, които ще дойдат в неделя вечерта, за да пренощуват в светата обител с вяра и с надежда за изцеление.

Миряни не само от нашата страна, но и от южната ни съседка тук привлича чудотворната икона на свети Георги. Тя е единствената, която оцелява при избухналия на 29 юли 1979 г. голям пожар, при който храмът е напълно изпепелен.

С помощта на Неврокопската митрополия и дарения, само за 8 месеца църквата е възстановена и е осветена на 6 май 1980 г.

Много от посетителите носят тук на Герговден агнета, които даряват за курбан.

Хаджидимовският манастир „Свети Георги Победоносец“ е български мъжки манастир, подчинен на Неврокопската епархия на Българската православна църква, спадащ към Гоцеделчевската духовна околия. Той е обявен за паметник на културата с регионално значение. Светата обител е най-голямата по долината на Места и трета в Югозападна България след Рилския и Роженския манастири.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки