Марешки сгафи, ЦИК го глоби


Марешки сгафи, ЦИК го глоби
01 Май 2019, Сряда


Пуснал търговска реклама с предизборни внушения преди старта на кампанията

Автор: Десант

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще глоби депутата и кандидат за евродепутат от партия „Воля“ Веселин Марешки за нарушение на правилата за водене на предизборна кампания, съобщават от Комисията. Глобата ще бъде между 200 и 2000 лв., както е записано в закона за подобно нарушение.

Въпреки че определената дата за започването наа предизборната кампания е 26 април 2019 г.,, ЦИК установява, че по bTV са излъчени предизборни рекламни клипове на Марешки.

„Излъчените клипове представляват търговска реклама, по време на която се отправят политически внушения в полза на политическа партия „ВОЛЯ“ и г-н Веселин Найденов Марешки, което съставлява нарушение на разпоредбата на чл. 191 ИК. Клипът, излъчен на 05.04.2019 г. и на 20.04.2019 г. в програма „Б ТВ“, започва с търговска реклама на лекарства, следват кадри от аптеки, в които се показва г-н Веселин Найденов Марешки и завършва с призив „Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци“, пишат от Комисията.

Клипът, излъчен на 4 април 2019 г., започва с търговска реклама на бензиностанция на Веселин Марешки и на търговска реклама на лекарства, след които се показва Веселин Марешки и завършва с призив „Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци“.

С Решение от 7 април 2019 г. Централната избирателна комисия е регистрирала коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., която се представлява от Веселин Найденов Марешки. От решението е видно, че една от участващите в коалицията партии е ПП „ВОЛЯ“, представлявана от Веселин Марешки. С Решение от 19 април 2019 г. Централната избирателна комисия е и регистрирала и обявила кандидатската листа на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“, като под № 1 фигурира Веселин Найденов Марешки.

Така Централната избирателна комисия приема, че излъчените клипове са в нарушение на правилата за провеждане на предизборна кампания и на императивната норма на чл. 191 ИК, съгласно която се забранява в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, инициативен комитет или кандидат. Нарушението е извършено от Веселин Найденов Марешки в качеството му на кандидат за член на Европейския парламент от Република България, съобщават от ЦИК.

Проверката на ЦИК започва след получен сигнал от Христо Дунчев – изпълнителен секретар на ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“. В сигнала се излагат твърдения за нарушаване на правилата за провеждане на предизборната кампания от ПП „ВОЛЯ“ за излъчени предизборни клипове по bTV, с които се рекламира водачът на кандидатската листа на партията.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки