В Земенския манастир представят „Иманье без довършуванье“


В Земенския манастир представят „Иманье без довършуванье“
Снимки: НИМ
30 Април 2019, Вторник


Експозицията е посветена на устната традиция и музика на овчарските общности в Европа

Автор: Десант

От 24 април в залата на музей „Земенски манастир“ отново е отворена за посетители изложбата „Иманье без довършуванье“.

Посетителите имат възможност да видят уникалната експозиция, която е посветена на устната традиция и музика на овчарските общности в Европа. В нея са показани съвременни артпроизведения, автентични предмети и многоброен илюстративен материал.

Заглавието на изложбата е заимствано от една баба-овчарка от Врачанско, която казва за народната песен, че е „Иманье без довършуванье – нито молец го яде, ни огин го гори, ни крадец го краде“.

Експозицията е подготвена от Националния исторически музей в София, българския участник в международния проект „CANEPAL“, в творческо сътрудничество с Националната художествена академия – София и Регионалния исторически музей в Смолян, който е асоцииран партньор.

Проектът „CANEPAL“ има за цел да изследва и популяризира европейското наследство на овцевъдството и пастирския живот. Овцевъдството винаги е било важна стопанска дейност в Европа. Близостта с природата и усамотението на овчаря предполагат уникални културни традиции. Затова проектът „CANEPAL“, протичащ от септември 2010 година до август 2014 година, е получил финансовата подкрепа на програмата „Култура“ на Европейската комисия.

Неизчерпаемо богатство се крие в пастирската устна традиция и музика. В изложбата „Иманье без довършуванье“ е показана една малка, но все пак достатъчна, част от него.

Изложбата ще остане в музейната зала на „Земенски манастир“. Посещението на интригуващата експозиция ще става с билета за манастира.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки