Марияна Николова: Битката при Варна има огромно общоевропейско значение


Марияна Николова: Битката при Варна има огромно общоевропейско значение
Снимки: Пресцентър на МС
25 Април 2019, Четвъртък


Това заяви вицепремиерът по време на конференцията “Варна - щитът на християнството“ в унгарския парламент 

Автор: Десант

„Битката при Варна има огромно общоевропейско значение. И това е така, защото европейските, в това число и балканските народи, със своя отпор и мъченичество заслониха европейския свят от османската експанзия и спасиха неговата цивилизация“, отбеляза в своята реч вицепремиерът Марияна Николова по време на конференцията “Варна - щитът на християнството“ в унгарския парламент.

Тя подчерта, че съвместното отбелязване на годишнината от Варненската битка е безспорно доказателство, че са живи чувствата на признателност пред саможертвата на всички, участвали в нея. „А също така и че историческото българо-унгарско приятелство надхвърля строгите междудържавнически рамки“, изтъкна още Николова.



През 2019 г. се навършват 575 години от Варненската битка. Конференцията се провежда под патронажа на председателя на унгарския парламент д-р Ласло Кьовер и българският заместник министър-председател по икономическата и демографска политика Марияна Николова.

Българският вицепремиер обяви, че през есента България ще бъде домакин на честванията на Деня на българско-унгарското приятелство, които ще отбележат годишнината от Варненската битка.

В рамките на визитата си Марияна Николова ще проведе работна среща и с Жолт Немет - председател на Комисията по външна политика в унгарския парламент.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки