Пловдивски екоинспектори спасиха бедстваща новоизлюпена ушата сова


Пловдивски екоинспектори спасиха бедстваща новоизлюпена ушата сова
25 Април 2019, Четвъртък


Вижте какво трябва да се прави, ако се намери паднала от гнездото малка птица

Автор: Десант

Експерти от РИОСВ-Пловдив изпратиха за лечение в Спасителен център за диви животни в Стара Загора малка сова в безпомощно състояние. Птицата е намерена в района на „Индустриална зона Тракия“ в Грана на тепетата, а екоинспекцията е алармирана чрез „зеления“ телефон.

При проверка на място екипът на провдивската РИОСВ е установил, че птицата е млад екземпляр от вида горска ушата сова (Asio otus).

Горската ушата сова е защитен вид и e включен в Приложение № 3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екзеплярите,  а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5000 лв.

От РИОСВ-Пловдив уточняват, че през последните седмици са зачестили подадените към тях сигнали за паднали от гнездa наскоро излюпени сови. Експертите от институцията обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на бебета птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ вид.

До края на април малките екземпляри на горска ушата сова се учат да летят самостоятелно и често падат от гнездата. Родителите им ги откриват и продължават да се грижат за тях. Това не е повод за притеснение, защото малките птици не са ранени и няма нужда да бъдат изпращани в Спасителен център.

Препоръчва се, когато бъде открита малка птица, тя да се постави върху клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки