Днес боядисваме яйцата – какъв е символът на всеки цвят


Днес боядисваме яйцата – какъв е символът на всеки цвят
25 Април 2019, Четвъртък


 Асоциациите не са случайни

Автор: Десант

Традиционно великденските яйца се боядисват заранта на Велики четвъртък. Малко известно е, че зад всеки цвят, с които ги обагряме, се крие някаква символика.

За класическата червена боя, с която украсяваме първото яйце, се знае, че тя символизира саможертвата на Исус Христос и кръвта, която той пролива, разпъвайки го на кръста.

Пурпурният цвят символизира богатство, а великденската традиция го възприема като знак на аристокрация и високо положение в обществото. Все пак в миналото пурпурният цвят е бил показателен за мястото в социалната йерархия и е бил любим на кралските фамилии, като доминирал в техните одежди.

Зеленият цвят символизира идващата пролет и зараждането на нов живот. Той придава усещането за свежест и носи със себе си аромата на току-що окосена трева, като най-често се асоциира с безсмъртието и нестихващата надежда.

Свързваме синия цвят с приятни места и усещания – морето, безоблачното лятно небе и т.н. Най-често той е възприеман като символ на мира, на новото начало, на невинността, на божествения рай.

Жълтият цвят се асоциира със светлината, вярата и Слънцето. Тя носи топлината и уюта на дома и надеждата от очакващите ни хубави мигове.

Оранжевото символизира приятелството и новите запознанства, като някои от значенията му се припокриват отчасти и с тези на жълтото.

Розовата боя се свързва с новото начало, но тя е символ и на любовта, новите трепети в живота ни, както и на флирта.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки