Марияна Николова ще е патрон на конференция, посветена на Варненската битка


Марияна Николова ще е патрон на конференция, посветена на Варненската битка
Битката при Варна, худ. Ян Матейко
24 Април 2019, Сряда


Тази година се навършват 575 години от съдбовното сражение

Автор: Десант

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова ще участва в Будапеща в конференция под надслов „Варна - щитът на християнството“, посветена на 575-годишнината от Варненската битка.

Събитието се провежда под съвместния патронаж на Марияна Николова и д-р Ласло Кьовер, председател на парламента на Унгария.

Припомняме, че Варненският поход е резултат от образуването на широк антиосмански съюз, чието начало е поставено през 1439 година с Флорентинската уния, поставила византийската църква под върховенството на папата. Към него се присъединяват Венецианската република, Бургундия и Унгария, където папата успява да постигне помирение между наследниците на Албрехт Хабсбург и избрания от аристокрацията за крал Владислав III.

Усилията за формиране на съюза са насърчени от успехите срещу османците на трансилванския войвода Янош Хуняди през 1441 – 1442 година. През 1443 – 1444 година папата, Венеция и Бургундия изграждат голям флот, който трябва да действа срещу османците в Егейско море и Проливите.

В Битката при Варна на 10 ноември 1444 г. обаче кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III и унгарския пълководец Янош Хуняди са победени от турските войски на султан Мурад II.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки