Звездно шоу ни чака тази вечер


Звездно шоу ни чака тази вечер
22 Април 2019, Понеделник


Падащите звезди от метеорния поток „Лириди" са първото небесно зрелище за тази пролет

Автор: Десант

Тази нощ небето ще ни предложи първото за тази пролет звездно зрелище от „падащи звезди". През втората половина на април светът следи метеорния поток „Лириди", а кулминацията е в началото на тази седмица - неделя срещу понеделник и понеделник срещу вторник.

Очакванията са да можем да преброим между 10 и 20 метеора в час, но астрономите подсказват, че понякога този метеорен дъжд поднася изненадващи спектакли с по над 100 „падащи звезди" в рамките на 60 минути.

Родина на Лиридите е кометата Тачър, която обикаля около Слънцето за 415 години. За последно тя е преминала в близост до нашата звезда през 1861 г., а следващото й посещение се очаква чак през 2276 г.

Метеорният поток, който носи името на съзвездието Лира, е едно от първите наблюдавани подобни явления в древността. Данни за него има още от 687 година пр.Хр.

Времето през следващата нощ ще е предимно облачно, като небето в Източна България ще предложи по-добра възможност за наблюдение. За за де насладят на зрелището, вездобройците трябва да намерят място, което е отдалечено от градските светлини, тъй като те „заслепяват" звездопадите.

Източник: Агенция Кросс


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки