Навършиха се 40 години от смъртта на „филмовият Адам"


Навършиха се 40 години от смъртта на „филмовият Адам"
20 Април 2019, Събота


Отсъствието на Чарлс Чаплин от големия екран и днес се чувства осезателно

Автор: Борислав Гърдев

Макар новите технологии да възродиха интереса към филмите му на DVD и в интернет, отсъствието на Чарлс Чаплин днес се чувства осезателно.

Той разреди постановките си с настъпването на звуковото кино, позволявайки си лукса от десетгодишна творческа пауза между последните две. На Чарлс Спенсър Чаплин това беше позволено.

Живя достатъчно дълго – повече от 88 години, олицетворявайки метаморфозата от последния бедняк до изискан аристократ и милионер, ценител на красивите жени и шикозните салони, претърпял поредица от крушения в личното си битие – връзки и бракове с Милдрид Харис, Лита Грей, Пола Негри, Полет Годар, докато намери през 1943 г. щастието с Ууна О'Нийл и запълни останалата част от живота си с работа и семейна хармония.

Светът на спектакъла, наследен семейно, го примамва още невръстен през 1898 г., за да се стигне до знаменитото турне с Фред Карно – с когото работи от 1907 г. – в САЩ през 1913 г., до успеха пред американската публика, до първия контракт в Холивуд през 1913 г. с „Кийстоун" на Мак Сенет, до първия филм „Да си изкараш прехраната" (1914) и до раждането на образа на малкия човек, на джентълмена скитник, понятен и разгадаем навсякъде по света, ознаменувал сътворяването на първата световноизвестна кинознаменитост.

Чаплин е ярък и нагледен пример за брак по сметка между европейския интелект и американската предприемчивост. Оставайки в Англия, той би се превърнал в един много добър и местно популярен актьор от мюзикхола и вариетето, вероятно би направил и кариера на шлагерен певец, но звезда и филмово явление от световна величина той можеше да стане само в САЩ.

Няма по-благоприятен момент за кариерата му от годината, в която се появява в Америка. Той, който четири десетилетия по-късно ще се подиграе на еснафския манталитет и стръвната меркантилност на янките в „Един крал в Ню Йорк" (1957), използва най-пълноценно разкрилите се пред него възможности и след краткотрайна школовка при Сенет, започва самостоятелна кариера.

В ония благословени времена и след като си създава име на печеливш актьор, Чаплин се утвърждава като режисьор и продуцент, сменяйки студиите една след друга,  докато основава през 1919 г. съвместно с Мери Пикфорд, Дъглас Феърбанкс, Дейвид Грифит и Уйлям Харт „Юнайтед артистс" и своята собствена компания „Чарлс Чаплин филм корпорейшън" през 1923 г.

Колкото и да се критикува, иронизира и бичува системата на звездите, патент на класическия Холивуд, не може да се отрече практическата й ефективност, покрай случайни метреси на шефове на компании, сексапилни глупачки и латински любовници, да лансира и универсално подготвени творци като Чарлс Чаплин.

За него са разрешени много неща – по изключение и независимо от отношението му към силните фигури в бранша. Чувствайки се удобно в одеждите на нямата трагикомична мелодрама, той достига диамантен блясък в своите късометражки, които днес бихме нарекли блестящи филмови новели с времетраене до 30 минути. Тях ги използва и за лаборатория по пътя към пълнометражните си шедьоври.

Чаплин си е извоювал правото да бъде пълен автор на творбите си, пет десетилетия преди да се роди понятието „авторско кино“. Той е сценарист, режисьор, главен изпълнител, продуцент и композитор на своите филми, с цялостен контрол върху творческия резултат и максимално добри условия за разпространение и експлоатация на готовия филмов продукт.



Той е първият кинематографист, подписал чек за 670 000 долара за 12 късометражки от компанията „Мючуъл" през 1917 г. и за 1 200 000 долара за 8 комедии с „Фърст Нешънъл" през 1918 г., суми, внушителни за филмовия бизнес по онова време.

Получил финансова обезпеченост и художествена самостоятелност, Чаплин насочва усилията си към шлифоването до блясък на своите киноспектакли. Той търси оригинални подходи и изразни средства в иначе традиционните, но добре разказани истории, които формално се определят като драматично-комедийни мелодрами, а всъщност са си майсторски реализирани трагикомедии с неподправено-правдив житейско-философски смисъл.

Чаплин се стреми и към формалния синкретизъм, за да бъде посланието му достоверно и въздействащо. И е в състояние да накара публиката да се превива от смях, но да напусне салона просълзена.

Той докрай брани безупречно изградения си свят на пантомимната трагикомедия, дори след тоталната победа на звука в киното. Независимо че притежава нежен, кадифено-прелъстителен глас. Само така си обясняваме дръзките му усилия да се бори срещу опростачения вкус на публиката, предлагайки й немите си шедьоври „Светлините на големия град" и „Модерни времена"...

Ням е филмът , проследяващ визитата му в Индонезия – Джакарта и остров Бали, през март 1932 г., в който танцува туземски танци, храни маймунки по пътя и се снима с официални лица от холандската колониална власт.

Приема звука във „Великия диктатор" едва през 1940 г., за да изрази омразата си към тоталитаризма, пласирайки на екрана едно от най-патетичните и проникновени послания за силата на човешкия дух и вярата в цивилизаторския прогрес, а цвета, когато трябва да реализира стилизираната и красиво заснета салонна мелодрама, каквато безспорно е „Графинята от Хонконг" (1967).

По ирония на съдбата именно във „Великият диктатор" Чаплин се разделя с малкия човек – бръснаря, неговата най-скъпа рожба, донесла му толкова голяма популярност и възхищение сред зрителите.

„Великият диктатор" маркира краят на определен етап в развитието на Чаплин. След Втората световна война той и филмите му са вече други. Творбите му стават по-язвителни и саркастични – „Господин Верду" (1947), „Един крал в Ню Йорк" (1957), сменя се и познатото амплоа на гения и зад известния лик на любимеца ни се показва гротесковата  маска на серийния убиец Анри Верду, превърнал се в престъпник вследствие на световната икономическа криза от 1929-1937 г., гърчещият се конвулсивно и трудно приемащ абсурдната следвоенна американска действителност, в която доминират лобизма и тв рекламите, крал-емигрант Шатоф в „Един крал в Ню Йорк" (1957) или помъдрелият и тъжен клоун Калверо в „Светлините на рампата" (1952).



Споменавайки кинотворбите му от 40-те-50-те години, неминуемо трябва да засегнем темата „Чаплин и САЩ". За мен това е дълготраен процес на любов и омраза, при това двустранен и двупосочен.

Чаплин става световноизвестна звезда чрез американското кино и с американски капитал, оставайки си английски гражданин, ако и още през 1921 г. да осъзнава, че няма бъдеще във Великобритания. Той подкрепя Рузвелт и е против действията на комисията „Маккарти", без да е подлаган на унизителни репресии или преследвания.

Това не му пречи през 1952 г. да напусне САЩ, след като в „Пилигримът" гениално-интуитивно прогнозира, че раздялата е неизбежна – обиден по същество на втората си родина, към която има просрочени данъци, да си изтегли капиталите и да се засели не в Англия, а в Швейцария, получавайки през 1954 г. Международната награда за мир за изключителния си принос за развитието на мира и дружбата между народите.

Разбира се, ще дойде и триумфалното му американско завръщане след 20 години, с краткосрочна виза, за която дискретно съдейства държавния секретар д-р Хенри Кисинджър, за да бъде почетен на рождения си ден в „Линкълн сентър“ в Ню  Йорк  и вземе „Оскар"-а си за цялостен принос към киното, като неговото умилително появяване в компанията на Джейн Фонда и Джак Лемън е вероятно последното публично, но този път заснето от телевизионните камери.



В същата 1972 г. и по същия повод той получава във Венеция наградата „Златен лъв". Така по едно и също време Европа и Америка преоткриват и реабилитират една от най-известните си личности, след като вече две десетилетия в Индия местният Чаплин Радж Капур творчески преосмисля уроците и достиженията на своя велик учител в „Бродяга" (1951), „Господин 420" (1955) и „Моето име е клоун" (1970), след появата на гения на Фелини, избликнал в най-чаплиновските му филми „Светлините на вариетето" (1950), „Пътят" (1954) и „Клоуните" (1970), докато в анимацията дори Дисни прилага модела „Чаплин" в прочутата си приказка „Лейди и скитникът" (1955).

Добавям още нещо, което ще прозвучи крамолно – Чарлс Чаплин създава значими и въздействащи творби с подобаващ зрителски резонанс само в САЩ и отчитайки американските условия. Напускайки Америка и снимайки в Англия, той или се плъзга по плоскостта на злободневната сатира в „Един крал в Ню Йорк" (1957), деградира до елементарната, но изящно експонирана мелодрама – „Графинята от Хонконг" (1967), независимо че е снимана за „Юнивърсъл" и че е доста неочаквана романтична реплика на „Дамата от Шанхай" (1948) на Орсън Уелс, по чиято идея Чаплин снима „Господин Верду" (1947) или пуска наново на принципа „3 в 1“ – „Кучешки живот“, „Пушки на рамо“ и „Пилигримът“ – стари свои класики под ново и примамливо заглавие: „Ревюто на Чаплин“(1959).

Установявайки се в Швейцария, в град Веве, през 1953 г. Чаплин все пак сътворява нещо съкровено, ценно и увлекателно написано – мемоарите си „Моята автобиография" (1964), върху чиято основа Ричард Атънбъро снима великолепната си биографична сага „Чаплин" през 1992 г.

Чарли Чаплин е блестящ стилист и майстор на диалога и интригата, умее винаги да се представи в привлекателна светлина, демонстрирайки прословутото си самочувствие, но и демаскирайки се като непоправим сметкаджия и сребролюбец.

След „Графинята от Хонконг" той живее още 10 години, радвайки се на всеобщо признание, оставайки една от последните велики сенки на стария Холивуд, с който сякаш всичко е започнало. Публикува „Моят живот в снимки" през 1975 г., когато получава и рицарско звание от кралица Елизабет II, затварящ мемоарния му цикъл, започнат със „Собственият разказ на Чарлс Чаплин" (1916), „Моето първо пътуване в чужбина" (1930) и „Моята автобиография" (1964), страда от подагра, свидетел е на артистичните усилия на децата си Сидни, Жералдин, Джоузефина и Виктория Чаплин, спорадично обявява, че ще снима нов филм, какъвто не прави.

Но за него излизат през 1977 г. „Джентълменът скитник" и през 1983 г. „Неизвестният Чаплин", докато на Коледа – 25 декември 1977 г. светът научава, че го е напуснал един от великите му комици, създател на класическите образци на бурлеската и трагикомедията, „филмовият Адам" според сполучливото определение на Фелини, без който киното не би могло да се утвърди и развие като изкуство, съпоставимо с театъра, операта и литературата.



Излишно е да посочвам колко е популярен Чарлс Чаплин в България, кои са неговите артистични последователи – Тодор Колев и Ицхак Финци, а проникновена книга за него и творчеството му през 1992 г. издаде Александър Грозев, как особено в годините след 9 септември 1944 г. за дълго неговите творби бяха сред малкото с качествения щемпъл Made  in USA...

Но все пак смятам, че е необходимо, дори и по такъв тъжен повод – 40 години от смъртта му, по националните ни телевизии да се пусне подборка от неговите най-известни филми. Вярвам, че те отново ще се гледат с внимание и ще бъдат интересни и любопитни и за днешната ни младежка аудитория.


В категории: Културен Десант , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки