Вдигат паметник на загиналите във войните жители на казанлъшкото село Шейново


Вдигат паметник на загиналите във войните жители на казанлъшкото село Шейново
Снимка: Областна управа - Стара Загора
19 Април 2019, Петък


Мемориалът ще е от врачански камък, с височина 3 м и широчина 2,70 м.

Автор: Десант

На свое заседание в петък Областната комисия „Военни паметници“ в Стара Загора под председателството на старозагорския областен управител Гергана Микова, обсъди и прие проект за изграждането на паметник на загиналите във войните жители на казанлъшкото село Шейново.

Идеята за изграждане на монумента е на шейновката Янка Ташева. През 2007 г. тя и нейни съмишленици създават инициативен комитет. Впоследствие се оказва, че проектът за паметника е твърде скъп и събирането на необходимата документация е отложено.

Дванайсет години по-късно внукът на Янка Ташева – Янко Ташев, възражда идеята за паметника. На днешното заседание в Областна администрация той представи новия проект. Кристина Алексова, представител на Министерството на отбраната, която също участва в заседанието, изрази положителното становище на министерството за стартиране на процедурите по реализацията му.„

С много труд Янко Ташев е успял да издири 115 имена на загинали във войните шейновци. Той организира и подписка от жители на селото. Изготвен е нов идеен проект за паметник с по-малки размери, който е дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков. На 28 февруари Общинският съвет на Казанлък одобрява проекта.

Мемориалът ще е от врачански камък, с височина 3 м и широчина 2,70 м. Той ще бъде построен в центъра на селото пред стълбите на кметството.

На предната страна ще има 4 плочи от черен гранит с имената на загиналите воини и надпис „Българийо, за тебе те умряха“, а на задната ще бъде изписано „От признателно Шейново“. Според предварителните изчисления монументът ще струва 20 000 лв. Средствата ще се събират от дарения.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки