Връщат в България над 30 хиляди незаконно изнесени антики


Връщат в България над 30 хиляди незаконно изнесени антики
19 Април 2019, Петък


Те бяха иззети при акция в Испания

Автор: Десант

Иззети в Испания над 30 000 незаконно изнесени от България антични предмета ще бъдат върнати и приобщени към националното ни културно наследство в резултат на съвместна операция „Сердика" на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ГДНП и испанските полицейски и съдебни власти, съобщиха от прокуратурата.

На 23 октомври 2018 г., с подкрепата на Европол и Евроджъст, на територията на Испания и България беше неутрализирана организирана престъпна група, осъществявала трансграничен трафик на антики от страната към Иберийския полуостров и продажбата им на местния черен пазар.

Съвместното разследване се води срещу 16 български граждани, 8 от които и до момента са задържани под стража в град Торенте, област Валенсия.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от януари 2016 г., като първоначално е изкупувала артефакти от иманяри и от дилъри на антики в България. Впоследствие организирала изнасянето им от страната и транспортирането им в Испания. Движимите културни ценности са били предлагани за продажба чрез Ebay.com, в т.ч. чрез наддаване от фалшиви профили.

При съвместната операция бяха намерени и иззети общо 30 600 артефакта (около 600 от тях в България) - гръцка и римска керамика, шлемове, погребални урни, стрели, копия, монети, както и 180 000 евро в брой.

Резултатите от назначените до момента експертизи показват, че става дума за автентични културно-исторически ценности с произход България, които съгласно международните договорености трябва да бъдат върнати у нас след приключване на делото срещу участниците в групата.

Ако сред артефактите има фалшификати, предлагани на клиенти като оригинали, ще им бъдат повдигнати обвинения и за измама.

На координационна среща на разследващите, проведена на 11 април тази година в централата на Евроджъст в Хага, е постигната договореност съдебното дело срещу членовете на престъпната група да се води в Испания, където са задържани повечето от участниците.

Събраните в България доказателства ще бъдат предоставени на испанските съдебни власти и приобщени към тамошното досъдебно производство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки