Сава Доброплодни – неуморимият възрожденски просветител


Сава Доброплодни – неуморимият възрожденски просветител
19 Април 2019, Петък


На 19 април се навършват 125 години от неговата кончина

Автор: Атанас Коев

На 19 април се навършват 125 години от смъртта на Сава Доброплодни – виден български възрожденец, просветен деец и книжовник, театрален и читалищен деятел, автор на редица учебници и учебни помагала.

Той се ражда на 3 декември 1820 г. в родолюбиво учителско семейство в Сливен. След края на Руско-турската война от 1828-1829 г. родителите му се преселват в Плоещ, но след смъртта на баща му семейството се завръща в града на стоте войводи.

Известно време бъдещият книжовник учи в Котел при Гаврил Кръстевич, а през 1835 г. заминава за Цариград за да продължи образованието си.

В турската столица Сава Доброплодни е обучаван първоначално от йеромонах Натанаил по гръцка граматика, а след това  да прави преводи от старогръцки на новогръцки език. Впоследствие с помощта на сливенски търговци постъпва в гръцкото Куручешменско училище в Цариград, където по това време учи Георги Сава Раковски.

През 1842 г. сливналията завършва училището с отличие, заради което получава титлата „евкаридис“, ставайки учител в класното елинско школо в Котел. Там преподава в продължение на пет години, а през 1848 г. се прехвърля в Шуменското класно елинско училище.

В Шумен Доброплодни се запознава и сближава с няколко унгарски, полски и чешки емигранти, сред които е и Лайош Кошут, на когото чете и превежда новините от гръцките вестници. По това време се заема и със съставянето на няколко учебни ръководства.

В периода 1852-1853 г. той обикаля по-големите селища в Централна и Източна България, за да се запознае отблизо с проблемите и нуждите на българските училища, както и да привлече спомоществователи за книгите, които е подготвил за печат. При тази своя обиколка Сава Доброплодни се среща с редица наши видни книжовници и просветители, сред които са Н. Геров, Й. Груев, Р. Попович, Б. Петков, Ив. Момчилов, Д. Шишманов и др.

През зимата на 1853 г. в Земун видният наш просветен деец и книжовник отпечатва две свои ръководства – „Водител за взаимните училища“ и „Писмовник“, след което се отправя за Белград и Карловци. През пролетта на 1853 г. той се завръща в България, раздавайки на спомоществователите си отпечатаните свои книги. След това предприема няколко месечно пътуване до Виена, Бърно, Прага и Карлсбад.

От ноември 1853 г. Сава Доброплодни е назначен за привременен професор по гръцки език в гимназията в Карловци, където преподава около две години и половина. През 1856 г., след края на Кримската война (1853-1856 г.) той се завръща в Шумен и открива първото българско класно училище, на което става директор.

Освен с учителстване се занимава и с театрална дейност, като за целта създава първото читалище в града, ставайки негов пръв председател. Сливенският просветител урежда редица театрални постановки с участието на свои ученици, сред които са Васил Друмев, Добри Войников и др.

В периода 1859-1862 г. Доброплодни е директор на класното училище в родния си Сливен. По това време той сътрудничи на българския периодичен печат в Цариград и по-конкретно на вестник „България“, изпращайки свои дописки за състоянието на училищата у нас.

През 1862 г. заминава за Варна, където учителства около две години, а след това е даскал в Тулча, Силистра и Кюстенджа.

През 1870 г. е избран за делегат на българския църковно-народен събор, провел се в Цариград, а от 1875 до 1878 г. отново учителства в Тулча.

След освобождението на България от турско робство сливенският просветител и книжовник първоначално е член, а след това и председател на Окръжния съвет във Варна. Впоследствие от 1881 до 1885 г. видният наш възрожденец е училищен инспектор, първоначално в Разград, а по-късно във Варна.

През 1887 г. Сава Доброплодни започва да издава вестник „Нова българска пчела“.

Избран е за дописен член на БКД (дн. БАН) през 1881 г., а през 1884 г. става почетен член на дружеството.

Сава Доброплодни е автор на побългарената комедия „Михал“, станала една от най-разпространените през Възраждането. Други негови пиеси са „Тримата ефрейтори“ и „Прошенописец“. През 1893 г. излиза от печат мемоарната му книга „Кратка автобиография“, в която той изнася интересни данни за живота на българите през възрожденската епоха.

Умира в София на 19 април 1894 г., като е погребан по подобаващ начин за големите му заслуги за просветата на народа ни.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки