Планинската спасителна служба отбелязва 45 години работа със спасителни кучета


Планинската спасителна служба отбелязва 45 години работа със спасителни кучета
Снимка: БЧК
18 Април 2019, Четвъртък


Спасителни екипи на БЧК са работили при големите земетресения в Армения през 1988 г. и в Турция през 1999 г., както и при много бедствени ситуации в България

Автор: Десант

На 19 април от 11:00 ч. на учебния полигон на Планинската спасителна служба зад хижа „Алеко” на Витоша ще се проведе демонстрация, специално организирана по повод 45-годишнината от създаването на групата за спасяване с кучета.

Юбилеят ще бъде отбелязан и с едноседмичен квалификационен курс (14 – 20 април), по време на който спасители-водачи и служебни кучета от отрядите в цялата страна, както и трима специални гости от Словакия, ще се упражняват в дресура и усвояване на различни техники за спасяване – намиране на затрупани от лавина, търсене на изгубени хора в планината и др. 

През 1974 г., с помощта на австрийските инструктори Ханс Басети и Роланд Адамле и активното съдействие на ръководителя на ПСС при БЧК Кирил Петров, се поставя началото на работата със спасителни кучета.

През 80-те години на миналия век започва успешната и ефективна работа на водачите и кучетата по ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. В учебни условия и в реални акции, успешно се прилагат придобитите умения за спасяване на пострадали при лавини и при други инциденти.

Спасителни екипи на БЧК са работили ефективно и при големите земетресения в Армения през 1988 г. и в Турция през 1999 г., както и при много бедствени ситуации в България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки