Каква е разликата между водоплаващи и водогазещи птици


Каква е разликата между водоплаващи и водогазещи птици
Снимка: РИМ-Русе
18 Април 2019, Четвъртък


Деца от Русе ходеха с кокили и газиха с плавници в Екомузея, за да разберат различието

Автор: Десант

Деца се превъплътиха в ролята на водоплаващи и водогазещи птици в русенския Екомузей. Снабдени с плавници и кокили, малките посетители усетиха как се придвижват пернатите обитатели на река Дунав.

Заниманието се проведе днес като част от образователен модул „Пролет“, реализиран по проект „Културна екосистема. Човек и природа – музейни образователни модули“. Той се осъществява от Регионален исторически музей – Русе с подкрепата на Министерството на културата.

В зала „Блатна екосистема“ на музея малчуганите се запознаха с водолюбивите птици по река Дунав като ги разграничаваха на водоплаващи и водогазещи. С помощта на музейните педагози Магдалена Трифонова и Виктория Друмева, учениците от ОУ „Ангел Кънчев“ разбраха повече за местообитанията, начина на придвижване и храненето на птиците.

Те трябваше да разпознават краката им по предварително изготвени макети. А в последната игра сложиха плавници и кокили, за да усетят как се придвижват пернатите в пространството. 

Освен модул „Пролет“ в рамките на проекта са разработени още три обучителни модула, които оформят годишен цикъл от събития, обхващащи четирите сезона от годината.

Проектът „Културна екосистема. Човек и природа - музейни образователни модули“ има за цел получаване на знания у подрастващите по указаните теми и провокиране траен интерес към природните дадености, както и разбиране на взаимовръзката Човек-Природа.

Практическите занимания, сензорните елементи, адаптираните беседи и досегът с експонатите, създават условия за адекватно възприемане, осмисляне и интерпретиране на наследството, предизвиква интереса и любопитството на децата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки