Възстановен е парапетът, по който туристите стигат до Индипасха


Възстановен е парапетът, по който туристите стигат до Индипасха
Снимки: ПП „Странджа"
18 Април 2019, Четвъртък


Стотици поклонници, търсещи изцеление чрез практикуване на древни обреди, в които основна роля има пречистващата и лековита сила на водата, се стичат край светилището по Великден

Автор: Десант

Възстановен е изцяло парапетът, който води многобройни туристи до Индипасха - един от най-посещаваните маршрути на територия на Странджа, похвалиха се от дирекцията на едноименния парк. Финансова подкрепа за инициативата са оказали бургаския клон на неправителствената организация SI.

Индипасха е едно от най-необичайните туристически места, но въпреки това се посещава целогодишно от стотици поклонници, търсещи изцеление чрез практикуване на древни обреди, в които основна роля има пречистващата и лековита сила на водата. Твърди се, че светилището Индипасха има повече от двухилядолетна история.

Мистериите на Странджа: Индипасха сбъдва желания и лекува

Това е място почитано още от траките, място което по невероятен начин съчетава езическите и по-късно християнските вярвания. Светилището е винаги в полумрак, заради гъстата гора и високите, обрасли в сочна зеленина камъни. Времето тук е спряло, тишината е плашеща, слънчевите лъчи трудно проникват, а влагата се усеща дори и във въздуха.На това място тракийските жреци си проправяли път сред непроходимата гора, за да извършват жертвоприношения в името на бог Слънце и Земята-майка и да гадаят бъдещето. Но с времето пътя до оброчището бил забравен. Гъстите странджански гори скрили светилището от хората и никой не знаел къде се е намирало.

Легендата разказва, че е било открито отново от един сляп бивол, който бил напъден от жалостливия си стопанин (вместо да бъде убит), но след няколко дни се върнал прогледнал. След известно време пак губел зрението си, но отивал в гората и се връщал прогледнал. Стопанинът му го проследил и така достигнал до скала, от която животното пиело вода.

Да оставиш болест „между небето и земята“

Твърди се, че и днес в мистичното светилище тече лековита вода, която изправя на крака болни, сакати прохождат и слепци проглеждат. Казват още, че водата на Индипасха е най-лековита в неделята след Великден. Но защо, няма обяснение.

Тогава обаче на светилището се събират хиляди хора от цяла Странджа и от страната, за да отпият, да се измият или да си напълнят от лековитата вода. Възстановеният парапет ще е от помощ на поклонниците и на обикновените туристи и природолюбители да стигнат до това необикновено и мистично място.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки