120 майстори готвачи ще въртят черпаци за Националната кулинарна купа


120 майстори готвачи ще въртят черпаци за Националната кулинарна купа
Снимка: Архив БАПГ
17 Април 2019, Сряда


Конкурс за най-добра сватбена торта ще е на тема „Лавандула и люляк“, а вижте какво ще правят в другите категории

Автор: Десант

Ястия от ориз в гювече ще сътворят участниците в дисциплината „Нов прочит на българската кухня“, която се включва за първи път в турнирите за дванадесетата поред Национална кулинарна купа - най-голямото състезание за топготвачи в България. Над 120 майстори ще покажат своите умения на 19 и 20 април 2019 г. в Международен панаир Пловдив.

Най-оспорвани са битките за титлите „Най-добър кулинарен отбор“ и „Най-добър готвач“. Отборите ще приготвят предястие от патешко филе, основно ястие с червено месо и десерт от сметана, череши, шоколадов блат, черешова ракия или ликьор. Индивидуалните състезатели трябва да се справят с рибно предястие и основно ястие от червено месо.

Вторият кръг е с название „Черна кутия“, защото участниците получават продуктите в затворен кашон на самия старт, имат само 15 минути да измислят рецепта и 90 минути, за да представят на журито тристепенно меню.

Конкурс за най-добра сватбена торта на тема „Лавандула и люляк“ е една от категориите за излъчване на най-добър сладкар. Претендентите ще минат през още четири тура, сред които са изработване на шоколадова скулптура на тема „Опазване на околната среда“ и направа на веган десерти.

В 12-ото издание на Националната кулинарна купа отново присъства атрактивният шампионат за пица с дисциплините „Новита“ и „Класика“. И при двете разточването на тестото задължително е на ръка.

Победител в раздел „Паста“ ще стане майсторът, който предложи най-креативната рецепта за затворен пресен продукт. Силна конкуренция се очаква и в индивидуалната категория „Телешко“, където на участниците ще бъдат предоставени котлет, бон филе, рибай и момици, за да направят своите вкусни изненади.

Основен акцент в Национална кулинарна купа на България 2019 ще е Панорама на професионалното образование. Ще се проведат състезания в категориите „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад хлебар/сладкар” и „Най-добър млад сервитьор“. Ястията ще бъдат презентирани на български и на един чужд език по избор. Тази част е под егидата на Министерството на образованието и науката.

Най-голямото кулинарно състезание у нас се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи, а партньори на форума са Асоциацията на сомелиерите и Българската асоциация на барманите.


В категории: Новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки