Пожар изпепели част от покрива на Нотр Дам в Париж


Пожар изпепели част от покрива на Нотр Дам в Париж
Снимка: IreneMCarretero / Twitter
15 Април 2019, Понеделник


Напълно е изгоряла старинната конструкция от XIII и XIX в.

Автор: Десант

Покривът на една от емблемите на Париж - катедралата Нотр Дам, е напълно унищожен от разразилия се в зданието пожар, съобщава Ройтерс, позоваваки се на очевидци. Пожарникарите все още не успяват да овладеят огнената стихия.

По първоначални даннни огънят е тръгнал от скеле, издигнато за реставрация на култовата сграда.

Територията около храма е отцепена, наоколо има много линейки, животът във френската столица е замрял, пояснява очевидец пред медиите. 

Представителят на Нотр Дам Андре Фино съобщи по-рано, че част от зданието е изгубена безвъзвратно. „Всичко е в огън. Нищо не е останало от носещата конструкция, една част от която се датира от XIX век, а друга — от XIII век" — казва той пред Le Monde.

Работата на огнеборците се усложнява, тъй като огънят е обхванал част от сградата, която се намира на голяма височина, а стълбите на техните противопожарни коли са твърде къси, затова не може да се достигнат и всички огнища на пожара.

Наблюдавайки безсилието на парижките пожарникари да обуздаят опустошителната огнена стихия, поглъщаща безсърдечно светинята, стотици парижани, ставащи свидетели на страшното зрелище, са нападали на колене, огласявайки околността с молитви, съобщават световните медии.

Късно вечерта пламъците обхванаха лявата кула на прочутата катедрала, в която се съхраняват множество християннси реликви, след които и трънния венец на Исису Христос, който е донесен в нея през 1239 г. В дясната кула пък се пазят ценни произведения на изкуството - картини и скулптури, които може да бъдат унищожени безвъзвратно при пожара.

Вече е очевидно, че щетите от злощастния инцидент за парижката „Света Богородица" ще са непоправими, с което не само френската столица ще загуби една столетна забележителност, но това ще е загуба и за световното културно-историческо наследство.

Знаменитата Парижка „Света Богородица" се строи от 1163 до 1345 гг на мястото, където по-рано е била първата християнска църква на Париж  - базиликата „Свети Стефан". По думите на главния архитект на Москва Сергей Кузнецов, цитиран от „Известия", за възстановяването на Нотр Дам вероятно ще са нужни много години, въпреки че при съвременните технологии това ще отнеме по-малко време, отколкото продължилото векове първоначално строителство на катедралата.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки