Тополовград се стяга на международния театрален фестивал „Велко Кънев"


Тополовград се стяга на международния театрален фестивал „Велко Кънев"
Снимка: Архив Sakarnews
15 Април 2019, Понеделник


Във форума за любителските комедийни театри, пантомима и сатира ще вземат участие и български трупи от чужбина

Автор: Десант

От  13 до 19 май 2019 г. в Тополовград ще се проведе двадесет и четвъртото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”.   Форумът се организира от Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Съюза на артистите в България, Съюза на народните читалища, Община Тополовград и читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1894”. 

В седемте фестивални дни на сцената на тополовградското читалище ще се представят 19 български любителски театрални трупи, като в програма ще вземат участие и български театри от чужбина: Австрия, Испания, Канада, Молдова, Сърбия и Украйна. 

Фестивалът ще се открие на 13 май в 18:30 ч. с Фестивално шествие на площад “Освобождение” и с тържествена церемония за издигане знамето на фестивала. Първи на фестивалната сцена ще излезат домакините с Театъра на комедията „Велко Кънев” при читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1894”, който ще представи постановката „Всичко е добре, когато свършва, както ви се харесва” от Майкъл Грийн.

Жури с председател големият български режисьор  Борислав Чакринов ще отличи най- добрите театрални състави и актьори. На носителя на голямата награда ще бъде връчена статуетката „Златна камила" - дело на тополовградския художник  Христо Дюлгеров.

Тържественото  закриване на Театралния фестивал и награждаването на отличените театрални състави ще бъде на 19 май от 18:00 часа, като финално завесите ще се спуснат след спектакъла на Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен  „Между два стола” от Рей Куни, постановка Васил Василев, с участието на Герасим Георгиев - Геро.

И тази година  Програмата  включва Втора фестивална сцена, която ще се проведе в  съседни общини. В рамките на Втората сцена ще се представят  най-добрите състави от фестивалния афиш, като представленията ще бъдат безплатни за публиката.

Театралният фестивал в Тополовград е създаден през 1996 г. В седемте си издания фестивалът бе национален, а в четири от тях се провеждаше като Балкански фестивал. От 2007 г. Театралният фестивал се провежда като Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира. От 2012 г. той с чест носи името на великия Велко Кънев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки