Урок по Конституция ще има на 16 април във всички български училища


Урок по Конституция ще има на 16 април във всички български училища
Сградата на Учредителното събрание във Велико Търново
15 Април 2019, Понеделник


Повод е 140-годишнината от приемането на Търновската конституция от Учредителното събрание във Велико Търново

Автор: Десант

По повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция на 16 април във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция.

Неговата цел ще е да запознае учениците с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.

Припомняме, че идеята не е нова. Допреди четвърт век учениците изучаваха като редовен  предмет „Конституция" в последните класове на началното училище. 

В специално изготвена презентация, качена в сайта на парламента, са изнесени много интересни факти за работата на свиканото във Велико Търново на 10 февруари 1879 г. Учредително събрание, което на 16 април с.г. приема и основния закон на младата българска държава.

96 от депутатите в това Велико народно събрание са избрани пряко от народа. Това става въпреки високите равнища на неграмотност сред населението по това време. На места гласуването за някои кандидати е ставало с бели и черни бобчета или с боб и кукуруз. Но желанието на българските граждани да участват в гласуването е било голямо, а свикването на събранието – посрещнато с ентусиазъм.

Над 100 стават депутати по право - това са представители на духовенството, председатели на административни съвети и съдилища, както и на някои обществени организации като Българското книжовно дружество.

Двадесетина души са назначени от княз Дондуков-Корсаков като комисар на руския император.

Любопитно е да се знае, че парламентарният звънец, с който през 1879 г. е открито Учредителното събрание, по данни на изследователите е от XV век и е бил използван преди Освобождението в турско духовно училище в Търново.

Той се отличава с филигранна изработка. В основата на неговата дръжка е гравирана епитафия на персийски език. В превод от фарси текстът гласи: „Някой ден, когато съдбата ме покоси и превърне мене, нещастния, от земен в раб Божий, милостиви Господи, дай му сили, здраве на този, който чете тези мои редове и се моли за мене”.

Светинята се съхранява в Регионалния исторически музей във Велико Търново.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки