Скриха зад гипсокартон последната стенописна творба на Дечко Узунов


Скриха зад гипсокартон последната стенописна творба на Дечко Узунов
Снимки: zakazanlak.bg.
12 Април 2019, Петък


В родния му град започна подписка за разкриване на паното, изрисувано във фоайето на хотел „Казанлък"

Автор: Десант

Подписка за разкриване на стенописа на академик Дечко Узунов, намиращ се във фоайето на хотел „Казанлък“ започна в родния град на художника. Целта й е да послужи пред Министерството на културата за определяне на статут на паметник на културата на една от последните творби на родения в града на розите майстор на четката.

В момента последната стенописна творба, носеща и личния подпис на академика, е скрита зад гипсокартон, алармира преди два месеца zakazanlak.bg.

Стенописът, изобразяващ утро в Розовата долина, е създаден от Дечко Узунов с много любов и вдъхновение, с помощта и на негови студенти, като дар на родния Казанлък, в навечерието на откриването през лятото на 1980 г. на 15-то Световно първенство по парашутизъм, проведено на летището край града.

С идеята да създаде красота в уникалния като архитектура и иновативен за него време хотел, академикът създава паното, което месеци наред през пролетта и лятото на 1981 г. рисуват на източната стена на фоайето учениците на Дечко Узунов. Самият той стои под скелето и ги наставлява, докато младежите изпълняват идеята на своя учител.

Казанлъшкото пано в хотела е една от последните творби на академика, който пет години по-късно си отива от живота.

Нежната фреска с розоберачката бързо се превръща в една от казанлъшките атракции и привлича посетители, не само сред туристите, отсядащи в хотела.

Скоро след промените през 1989 г., частната инициатива се разгръща, амбицията да се правят пари на всяка цена става цел номер едно и част от просторното фоайе на хотел „Казанлък“ е превърнато в лоби бар. Създават се павилиони за сувенири, като част от конструкцията им „захапва" и от паното на академика, припомня zakazanlak.bg.

С годините някогашният хотел на „Балкантурист" сменя стопаните си няколко пъти, като един от тях променя и конструкцията на фоайето, скривайки зад стена от гипсокартон и метална рамка, осигуряваща „съхраняващ“ луфт паното.

Сега от красивата творба с розоберачката в Розовата долина, отвъд гиипсокартона, са останали едва видими и надничащи от тавана парченца от някои елементи, видим зад една от допълнително изградените преградни стени във фоайето.



Днешната съдба на закритото уникално пано на академик Узунов предизвика интерес на хиляди читатели, които в социалните мрежи и форуми настояха местната власт в Казанлък да предприеме нужните мерки то да бъде открито, в името на паметта на талантливия казанлъчанин и за гордост и памет на поколенията. 

Източник: zakazanlak.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки