Явлението „Дядо Йордан": Пенсионери от Пловдив разпродават покъщнината си


Явлението „Дядо Йордан": Пенсионери от Пловдив разпродават покъщнината си
Снимки: Фейсбук
12 Април 2019, Петък


Ученик изкупува от тях стари издания, за да ги дари на читалище

Автор: Яна Славянска

Тези дни историята на един самотен възрастен пенсионер от Пловдив предизвика вълна от съчувствие в социалните мрежи. 

След като съпругата му починала, той започнал да разпродава покъщнината си, за да си осигури средства за прехраната си. Но все пак е запазил достойнството си и не взима пари, ако не си купиш нещо от овехтелите домашни потреби, които е подредил до подлеза край „Понеделник пазара" в Града под тепетата. 

„Защо ми са парите, ако нищо не вземеш, жал ми е да хвърля всичко това, много години с тях съм живял" - казва дядо Йордан на хората, които се спират покрай импровизираната му сергия.

Днес дядо Йордан вече го няма там, но неговото място е заел друг старец, който също като него застава на това оживено място и разпродава книги и домашни потреби.

Седемнадесетгодишният гимназист от пазарджишката математическа гимназия Кирил Балдев, за който неведнъж сме писали, че в свободното си време се занимава с организирането на различни благотворителни кампании, го открива, когато тръгва да търси дядо Йордан. И като намира него, решава да купи всички наредени от пенсионера на парапета на подлеза тематични издания за билки и билколечение, които Кирил е решил да дари на някое читалище.



Възрастният човек му обещал да донесе още книги, които момчето да закупи.

Хубаво е, че се вършат такива добри дела. Лошото е, че недоимъкът изкарва все повече пенсионери на улицата, за да разменят срещу някое левче семейни реликви и дребни домашни потреби, които цял живот са кътали и събирали за своето домакинство. 

Остава да се надяваме явлението „Дядо Йордан" да си остане само край пловдивския подлез и да не се разпространи и в другите населени места, макар това да е малко вероятно. Пенсионерите у нас са бедни и това никой не го отрича. Но добре е, че се намират хора като Кирил Балдев, които им подават ръка, за да изживеят малко по-достойно старините си. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки