В Белослав ще строят за международна експедиция копие на древноегипетски тръстиков кораб


В Белослав ще строят за международна експедиция копие на древноегипетски тръстиков кораб
10 Април 2019, Сряда


„АБОРА IV" ще търси отговор на въпроса достигали ли са египтяните до бреговете на древна Тракия в района на днешна Варна

Автор: Десант

Кои са били първите мореплаватели, прекосили Черно море? Търгували ли са по море пората, оставили след себе ви Варненския халколитен некропол? Достигали ли са египтяните до бреговете на древна Тракия?

Отговор на тези въпроси ще търсят членовете на Международната морска експедиция „АБОРА IV", организирана от германския изследовател Доменик Гьорлитц. Плаването ще се извърши с копие на примитивен древноегипетски тръстиков кораб, който ще бъде построен в Белослав, на южния бряг на Белославското езеро, който е бил гъсто населен в праисторически времена.



Строителството ще започне на 2 май, като за прототип ще бъдат използвани скални рисунки от Египет и Месопотамия.

Корпусът на плавателния съд ще бъде дълъг 14 метра, широк 4 метра и висок 2 м. Всички части ще бъдат изработени в съответствие с изискванията на експерименталната археология.

С него ще бъдат преплувани Черно, Мраморно и Егейско поле. 

Той ще потегли от Варна в края на юли и ще премине през Босфора в Истанбул, през Дарданелите покрай легендарната Троя, ще заобиколи множество егейски острови и след около два месеца ще достигне до бреговете на Крит и Кипър - родните места съответно на митичния Минотавър и богинята на красотата Афродита.

Новата експедиция ще следва маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, използван в древни времена. Като пътеводна светлина ще служат сведения на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното средиземноморие. По експериментален път ще бъде доказано, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната епоха, в района на днешна Варна.



Експедицията ​„АБОРА IV" е посветена на 50-годишнината от плаването на норвежкия изследовател Тур Хайердал, който през 1969 г. с 12-метровото копие на древноегипетски кораб от тръстика „Ра II" прекоси най-широката част на Атлантика – от Сафи до Барбадос, като измина разстояние от 6100 км за 57 дена.

В екипажа на ​„АБОРА IV" ще вземат участие представители на 8 държави - Германия, Холандия, Боливия, САЩ, Русия, България, Турция и Гърция - общо 12 човека. Целта е да се докаже, че хора от различни култури и държави, които в момента са противопоставени, могат да съжителстват без проблеми и да работят заедно в името на една обща цел.

От българска страна ще се включат Теодор Роков - археолог от Археологическия музей във Варна, както и представители от варненския Медицински университет.

Асоциация АБОРА е международна организация, която вече е провела три експедиции. „АБОРА I" през 1999 г. осъществи плаване от Сардиния през Корсика до устието на река Елба, „АБОРА II" през 2002 г. - плаване по затворен маршрут Египет - Ливан - Кипър, и „АБОРА III" през 2007 г. - плаване от бреговете на Северна Америка до Азорските острови.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки