Край язовир „Асеновец“ бе отслужен молебен за дъжд


Край язовир „Асеновец“ бе отслужен молебен за дъжд
Снимка: sliveninfo.bg
10 Април 2019, Сряда


Нивото на основния водоизточник на Сливен е спаднало до две трети от обема му 

Автор: Десант

Традиционен молебен за дъжд бе отслужен в началото на седмицата на язовир „Асеновец“ край Сливен от отец Методий от храма „Св. Никола“, в присъствието на колектива на сливенското „ВиК“.

Причината е настъпилото тази година засушаване, което доведе до спадане нивото до две трети от обема му на основния водоизточник на Града на стоте войводи. Sliveninfo.bg припомня, че при максимален капацитет от 28 млн. куб. м, в момента водата във водоема е спаднала на около 17 милиона куб. метра.

Краткотрайните превалявания от последните два дни не решават проблема с напълването на язовира, споделят специалистите, които установиха на място, че водата, която се влива в устието на язовира при Магарешка река продължава да бъде оскъдна.

Молитвата е пролетните валежи да продължат по-интензивно, за да може язовирната чаша да се напълни до ниво, осигуряващо безпрепятствено водоснабдяване за жителите на Сливен през лятото.

Молебен за дъжд в сливенското водно дружество се извършва традиционно в сушавите години, защото водният обем в язовира зависи от капризите на природата. Според отец Методий и секретаря на сливенската митрополия Вълкан Янев, няма проблем той да се отслужва по време на Великденските пости. Молебенът в православната традиция се извършва при належаща лична или обществена необходимост.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки