Книга за копривщенския род Думанови поставя въпроси и за генетичния произход на българите


Книга за копривщенския род Думанови поставя въпроси и за генетичния произход на българите
Родословно дърво на фамилията Думанови
09 Април 2019, Вторник


Представянето й ще премине под мотото: „Крайно време е децата ни да изучават в училище истината за нашата история и произход"

Автор: Диана Славчева

На 31 май, петък в 18.00 ч. в зала Перото на партерния етаж на НДК в София ще бъде представена книга за историята на копривщенския род Думанови, преселени в село Хамбарлии от 1780 г. до днес.

Това е първата краеведска книга, която съчетава класическа генеалогия, базирана на автентичен ръкопис и подкрепена с генетични тестове. 


Атанас Павлов Думанов, роден в с. Хамбарлии през 1874 г. и Велико Георгиев Зотков, роден в с. Читалово през 1895 г.

Събитието ще премине под мотото: „Крайно време е децата ни да изучават в училище истината за нашата история и произход". То е организирано от управителя на Българския генетичен проект Евгени Делев, който е автор на книгите „Въведение в генетичната генеалогия" и „Българите, основоположници на европейската цивилизация. Генетична генеалогия и популационна генетика на българите", която разкрива какъв е генетичния произход на българите.

По време на дискусията Евгени Делев ще направи кратък обзор на новостите и тенденциите в развитието на Българския генетичен проект; на интересни открития, направени през последните години, останали извън полезрението на българската научната общност и темите табу, за които от времето на Раковски малцина смеят да говорят, поради политически неудобният им характер.

Присъстващите ще разберат как на един от най-древните, многобройни и влиятелни европейски народи му бе внушено, че е народ без история и минало...

На представянето са поканени всички генетици, историци, краеведи, археолози и всички, които искат да подкрепят каузата. 

​Изследователят Евгени Делев е роден в София, но от години живее във Франция. Той се е заел с нелеката задача да проучи генома на българите, за да установи откъде произхождаме и чии точно потомци сме. Сферата, в която работи, е т. нар. генетична генеалогия, съчетаваща, най-общо казано, генеалогията –историческата дисциплина, която свързваме най-вече с изготвянето на т. нар. „родословно дърво“, и науката за гените и наследствеността – генетиката. 

Българите сме по-стари от всички други народи в Европа


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки