За Великден - агнешко от Нова Зеландия


За Великден - агнешко от Нова Зеландия
Снимка: Авторът
07 Април 2019, Неделя


Големите вериги хипермаркети предлагат замразена агнешка мръвка и от Испания, Великобритания и Гърция, нашенска няма

Автор: Дина Харизанова

С наближаването на Великден големите вериги хипермаркети заредиха хладилните си витрини с агнешко. Продават се най-различни разфасофки - нарязан врат или гръбнат, предна четвъртина, главички...

С две думи, дори да не може да си позволите да вземете цяло агне и да го изядете с приятели, може да сложите на празничната трапеза някаква агнешка мръвка.

Прави впечатление обче, че българско агнешко месо не се предлага. Всичките разфасовки - добре замразени, са внос: от Великобритания, Испания, Гърция и дори от далечна Нова Зеланция.

Не е тайна, че овцевъдството у нас е далече от мащабите, в които се развиваше в недалечното ни минало, когато пасищата не достигаха да поберат многобройните вакли стада. Днес гледката с пасящи на воля овчици може да се види все по-рядко по пейзажите от милата ни родина.

Прясно българско агнешко месо вече може да се намери единствено по кооперативните пазари, където се доставят от каракачани и дребни овцевъди, или пък да се закупи от местен овчар.  

Цените на вносната мръвка за килограм започват от 10,99 лв. британската и достигат до 16,99 лв. новозеландската. Гръцките агнешки главички вървят по 2,99 лв. килото.

Ами да ни е сладко!


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки