Ще изнасяме за Китай най-скъпата подправка в света


Ще изнасяме за Китай най-скъпата подправка в света
05 Април 2019, Петък


Добрите климатични условия и почви в България са предпоставка у нас да се произвежда изключително качествен шафран

Автор: Десант

Шафранът е най-скъпата подправка в света. Неслучайно се казва, че той е цар на подправките и подправка на царете.

Получава се от тичинките на специални сортове минзухар. А неговата висока цена се обуславя най-вече от това, че се събира само ръчно. Пък и за да се получи 1 килограм от него, са нужни около... 70-100 хиляди, че и повече минзухарени цветчета! Затова и кило от него върви от 500 до 700 долара. А десет грама от подправката се продават в търговската мрежа за над 6 лв.

Тези дни председател на Асоциацията на шафрановите производители в България Хасан Тахиров оповести, че България ще изнася шафран и шафранови продукти за Китай. Според подписания договор, нашата страна ще трябва да осигури на азиатската държава 640 тона шафранови луковици. Това трябва да се случи поетапно за срок от три години.

Предвидено е през тази година страната ни да изнесе първите 40 тона от продукцията, догодина - 200 тона и през 2021 г. - 400 тона. България ще трябва да получи от Китайската народна република 6 500 000 лв. Това е сумата по договор.

Интересът на азиатците към нашия минзухар е в резултат на сериозно тяхно проучване на производители от цяла Европа. Според Хасан Тахиров, добрите климатични условия и почва тук са предпоставка у нас да се произвежда изключително качествен шафран.

Всъщност България вече произвежда и шафранови продукти, сред които хранителни, козметика и дори алкохол. Предстои тяхното представяне на изложение в Китай през май тази година.

Към българския шафран вече има интерес и от други държави, сред които Франция, Армения и дори Индия.

По мнението на Тахиров, отглеждането на ценния лилав минзухар има сериозно бъдеще у нас и е сред алтернативите за създаването на поминък в обезлюдените високопланински райони.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки