Отварят за посетители бисерът на Шуменското плато - пещера „Бисерна"


Отварят за посетители бисерът на Шуменското плато - пещера „Бисерна"
05 Април 2019, Петък


Изграждането на среда за достъп на туристи до нея е осъществено по европроект

Автор: Десант

На 8 април отварят за посетители пещера „Бисерна", която се намира в местността Кьошкове, на 1 км западно от Шумен и на 404 м надморска височина.

Наричана още „Зандана", тя е най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато. От ръководството на едноименния природен парк уточняват, че ще може да бъде разглеждана до 20 май, а след това от август до края на октомври. 

В пещерата ще се допускат най-много 48 посетители дневно, само в делничните дни. Влизането ще става групово, само след предварително записване. „Групите ще са от минимум 8 до максимум 12 души. Ще се влиза с водач, престоят вътре ще бъде около един час", обяснява директорът на парка Васил Василев. Утвърдената цена на входния билет е 10 лева, няма намаления за деца и пенсионери.

Достъпът до „Бисерна" всъщност е умишлено ограничен, за да не се нарушава спокойствието на прилепните колонии и да се опазят карстовите форми. Периодите за посещения са съобразени точно с летящите мишки, защото след месец май те раждат малките си, а след октомври зимуват.

„След първия период ще бъдат направени изследвания и ще се прецени как са се отразили туристите на прилепите и карста. Може периодът на достъп да бъде удължен", казва още Василев.

Експертите от ПП „Шуменско плато“ препоръчаха на желаещите да посетят пещерата да стигнат пеша до нея, защото горската пътека не е подходяща за автомобили, тясна е и по нея има вода, която изтича от пещерата.

Пешеходните маршрути са два. Първият започва от парк „Кьошкове“ – маркиран е с бяло-оранжева маркировка. Това е маршрут М2 „Урок по горската пътека“.

Другият начин да се стигне до Бисерна е от разклона за Шуменската крепост по пътя за вилата на община Шумен. Поставена е указателна табела, табели има и по целия този маршрут.

Превозните средства могат да се паркират на асфалтовия път преди завоя за вилата на Общината, или малко по-навътре в гората, където има пейки и е по-широко. Оттам с върви пеша по указателните табели. Разстоянието от Крепостта до пещерата е около 2 км.

Служителите на ПП „Шуменско плато“ ще инструктират посетителите за безопасното преминаване през „Бисерна“. Маршрутът вътре е дълъг около 800 метра.

Записвания за групови посещения в пещерата могат да се правят на телефон 054 800 765 и на имейл shplato@hotmail.com.

Първата група за 8 април е вече попълнена - записали са се 12 пенсионери от туристически клуб „Мадарски конник".

Изграждането на среда за достъп на туристи в пещера „Бисерна“ започна през 2012 г. с европроект, спечелен от ПП „Шуменско плато“, като за пещерата бяха заделени 2,7 млн.лв.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки