В бургаския авиомузей ще сервират космическа храна


В бургаския авиомузей ще сервират космическа храна
Снимка: Авиомузей Бургас
04 Април 2019, Четвъртък


Скоро там ще бъде открит бюст-паметник на Юрий Гагарин

Автор: Диана Славчева

На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. По случай празника бургаският авиомузей подготвя вълнуващи срещи, интересни работилнички и много забавни игри за своите малки посетители. Те ще могат да направят сами макети на самолети и да се състезават с тях по специална писта, която са приготвили екипът на музея под открито небе край летището в бургаския квартал Сарафово. 

Родителите на малчуганите също няма да скучаят по време на тридневните чествания на Деня на авиацията. Те ще бъдат изненадани с една нестандартна кулинарна дегустация на космическа храна и ще могат да опитат „космически“ таратор, боза, сарми, шопска салата и други блюда от трапезата на една космическа ракета или международната космическа станция.

Ръководителят на бургаския музей Станислав Мъжгълов уточнява, че ще бъдат предлагани само традиционни български ястия, като храната е изработена и предоставена от Института по криобиология и хранителни технологии към БАН. 

Нека не забравяме, че България е третата страна в света, която има възможност да произвежда храна за космонавти.

Предстои до дни сред експонираните в бургаския авиомузей самолети да бъде открит бюст-паметник на първият космонавт в света – Юрий Гагарин. Допреди години той се е намирал в базата на селскостопанската авиация край Бургас, която обаче вече е изоставена. Паметникът е бил направен там след посещението на Юрий Гагарин в морския град през 1966 г.

На 12 април входът за посетителите в авиомузея ще е безплатен, а в събота и неделя експозицията ще работи по стандартния си график.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки