НВИМ представя най-новата си изложба "На борда на флотската история"


НВИМ представя най-новата си изложба "На борда на флотската история"
04 Април 2019, Четвъртък


За първи път пред публика ще бъдат представени малко известни, но изключително ценни предмети, документи и художествени произведения от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал – Военноморския музей

Автор: Десант

На 9 април (вторник) от 10.30 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.

За първи път пред публика ще бъдат представени малко известни, но изключително ценни предмети, документи и художествени произведения от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал – Военноморския музей.

Сред любопитните експонати – свидетели на 140-годишната военноморска история на България, се открояват предмети от специално поръчаната и построена за Дунавската флотилия и Морската част княжеска яхта „Александър I“ и отличия на Густав Карлсон – първия професионален водолаз в Дунавската флотилия.

Споменът за първата българска морска победа с успешното торпилиране на турския крайцер „Хамидие“ ще възкръсне със запазени вещи от миноносеца „Дръзки“, кортика на командира на отряда торпедоносци капитан I ранг Димитър Добрев, отличия, фотографии и картички от Балканската война.

За отбраната на българските брегове през Първата световна война припомнят съхранени предмети от взривилия се през 1916 г. на българска мина противников кораб „Лейтенант Пушчин“, водосамолетна бомба и корабна сирена, открита на морското дъно на Варненския залив през 2010 г.

Разказът за ролята на Военноморските сили по време на Втората световна война оживява чрез кърмовия флаг на миночистачния катер „Места“ – част от Беломорски флот, и фотоапарат от водосамолет Арадо 196-А.

Изложбата проследява и обогатяването на корабния състав по време на Студената война, както и  развитието на ВМС след 1989 г. чрез съвременни униформи, щурвал от мостика на подводница „Надежда“ и много други.

По повод 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България на 9 април в Националния военноисторически музей ще се проведе и конференция на тема „Ролята на Военноморските сили на Република България в защита на националните интереси“.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки