НФСБ ще заеме балансирана проевропейска позиция


НФСБ ще заеме балансирана проевропейска позиция
04 Април 2019, Четвъртък


В нашата кампания ще поставим акцента върху националния интерес на България, изтъкна в предаването „Свободна зона“ лидерът на Националния фронт Валени Симеонов

Автор: Десант

В началото на април гост в предаването на телевизия „Европа“ „Свободна зона“ с водещ Георги Коритаров бе лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Публикуваме със съкращения стенограмата от техния разговор.

Георги Коритаров: Окончателно ли е решено, че НФСБ ще се яви самостоятелно на евроизборите?

Валери Симеонов:
Формулата за явяването, за съжаление, бе предопределена основно от нашите партньори от ВМРО, които решиха, че трябва сами да се явят, считайки че имат достатъчно потенциал, за да реализират евентуално един евродепутат. Това си е тяхно право. И ние нямаме друг избор, освен да се явим също самостоятелно. Всичко, което беше възможно да направим, за да потърсим общо явяване с ВМРО, го направихме. За съжаление, не получихме от тях отговор. Напротив, тяхната кампания, която са започнали от миналата година, се разшири, и ние също отидохме към решение за самостоятелно явяване – няма как да стоим и да гледаме билбордовете на ВМРО, наредени навсякъде; плакатите; кампанията, която тече; техните щабове, които организират по места... И нещо повече, което е неособено  нечистоплътно – опитите за привличане на наши структури и активисти. Всичко това са белези на една кампания, която се очертава като не особено почтена. А може би във вашето задълбочено политическо мислене изниква една въпросителна – а защо Валери Симеонов не говори за някаква форма за общо явяване между НФСБ и „Атака“?!

Георги Коритаров: Моето задълбочено политическо мислене дава отговора на този въпрос – поради непримиримите различия по стратегическия проблем на българската външна политика: отношението към Русия.

Валери Симеонов: Изключително проницателен анализатор сте. Вие дадохте правилния отговор

Георги Коритаров: Въпросът обаче е в следното – когато вие говорехте за възможна формула за съвместно явяване на НФСБ и ВМРО и от тази формула изключвате „Атака“ поради различието в отношението към Русия...

Валери Симеонов: Да, ще се получи нещо като оксиморона „дървено желязо“.

Георги Коритаров: А то не се ли е получило в момента в коалицията „Обединени патриоти“?

Валери Симеонов: В план на вътрешната политика нямаме сериозни разминавания и тази коалиция засега продължава да съществува и да работи. Но по отношение на сериозните външнополитически разминавания няма как да излъчим евродепутати, които практически ще бъдат на коренно противоположни позиции. Това в никакъв случай няма да работи за авторитета на нашата държава. 

Георги Коритаров: Обаче, когато вие говорите за възможна формула НФСБ-ВМРО, не си ли задавате и един въпрос от последните дни – ВМРО на ниво лидер, който в качеството си на министър на отбраната даде интервю за руската агенция ТАСС, каза, че България няма да строи натовски бази на наша територия, и че ние ще искаме, и дори бихме инициирали, диалог между НАТО и Русия и между Европейския съюз и Русия. И има едно ключово изречение на Каракачанов – „По темата за Украйна и темата за санкциите няма да влизам в подробности кой е виновен“. Това не ви ли кара да мислите, че ВМРО, ако не изцяло, то поне се е приплъзнало близо до позицията на „Атака“ по темата Русия?

Валери Симеонов: Напълно възможно е в определени моменти да има едно такова залитане. Но нашата обща работа близо вече четвърта година показва, че когато ВМРО има партньор с ясна ориентация, то в общи линии не прави грешни залитания.

Георги Коритаров: Имате предвид, че НФСБ е с ясна ориентация. „Атака“ обаче е също с ясна – проруска – ориентация. Това е факт...

Валери Симеонов: Разбирам вашия скрит въпрос, но тук трябва да спрем и да анализираме колко ВМРО в последно време се е прилепило към „Атака“. Това са едни такива залитания, както ги определихме, които се появяват от време на време, когато няма добра координация и комуникация между НФСБ и ВМРО. Ако си спомняте, имахме един такъв драстичен и драматичен и дори смешен случай, при който аз взех категорична позиция по отношение на опита на руския патриарх Кирил да се намеси във вътрешните работи и историята на България.

Георги Коритаров: Да, вие бяхте единствен, който с високо вдигната политическа глава изобличихте тази брутална намеса...

Валери Симеонов: Само че знаете ли кой излезе с декларация срещу моето изказване?! Същия ден с декларация излязоха две партии – „Атака“ и ВМРО. Така че историята познава и други случаи на съвпадение на позиции на ВМРО и „Атака“. Но докато при „Атака“ това е войнстваща и заложена в програмата им политика, при ВМРО това са моментни колебания, тъй като това е партия, за която е характерно неистовото желание за медийни изяви. И някой път, водени от желанието си за бърза реакция и за присъствие в медиите, те взимат такива решения, които не са много добре балансирани и обмислени. Така че нека отдадем тези нюанси в интервюто на Каракачанов на предизборната ситуация, в която иска да дръпне и малко от русофилско настроения електорат в България, доколкото го има.

Георги Коритаров: Имате ли отсега идея как ще се построи като принципи кампанията на НФСБ? Кое ще бъде основното разграничително, преди всичко по отношение на вашите партньори от коалицията „Обединени патриоти“.

Валери Симеонов: При всички случаи, не мога да кажа, че ще градим кампания, която ще бъде съобразена с кампанията на нашите партньори или с очакванията на техни привърженици. Ние ще заемем една балансирана проевропейска позиция, в която ще поставим акцента върху националния интерес на България.

Георги Коритаров: Звучи добре като фраза от общ характер. Но как се формулира интересът на България в тази сложна ситуация. До какво ниво ще детайлизирате общата понятийна рамка?

Валери Симеонов: Не бих желал да влизаме в общи теоретични разсъждения и да използваме политологически формули. Нека всеки конкретен проблем, както в случая с Пакет „Мобилност“ или други спорни въпроси, да го решаваме конкретно. Не мога да ви кажа отсега какви точно конкретни  позиции ще заемем по някои въпроси, които не са ясни...

Георги Коритаров: Казвате нещо важно между другото и то е важно, дори ако се замислим над самото състояние и на Европейския съюз, а оттам и рамката, в която влизаме като кампания. Защото неяснотите са толкова много, че те налагат подхода проблем след проблем да се решават в момента на възникването. И от тази гледна точка наистина е много трудно отсега да се детайлизира една концепция.

Валери Симеонов: Да, а високопарни шаблони може да бъдат представяни на килограм, но аз не съм привърженик на празнословията.

Георги Коритаров: В тази рамка на понятието „български национален интерес“ се вписва още едно понятие от по-общ характер – за това за какъв облик или за каква визия на Европейски съюз ще се бори за спечелване на избиратели НФСБ: Европейски съюз от федерален тип или Европейски съюз по-скоро като хлабава конструкция от отделни национални държави?

Валери Симеонов: По-скоро второто, със съблюдаване и съгласуване на интересите на отделните държави, което, според мен, е възможно. Това е както е в политиката – когато тръгнеш да създаваш коалиция, се стремиш да постигнеш една обща цел, една обща програма, съгласувайки и приближавайки позиции. В случая с Пакет „Мобилност“, той е изцяло в интерес на Франция, на Германия и западноевропейските държави, а е в ущърб на източноевропейските страни. Но и при нещо може да се намери съответен компромис между страните и те да не бъдат толкова икономически, бих казал, озверели за защита на конкретните си интереси. Защото тук има сблъсък на икономически интереси, нищо друго.

Георги Коритаров: Можете ли през тази тема – за Пакета „Мобилност“, да направите анализ как този проблем, който възникна около него, се вписва в сблъсъка на концепции за федерален Евросъюз или за съюз на националните държави. Ако беше съюз на националните държави, по-лесно или по-трудно се решава казус като този за Пакета „Мобилност“?

Валери Симеонов: Не мисля, че форматът за съществуване на Европейския съюз би предупределил решаването на един такъв спорен проблем. Независимо от формата, съвсем естествено е всяка държава да защитава собствения си съответен бранш, както в случая България се опитва да го прави. И дали това ще бъде съюз от федерален тип, или съюз на независими държави, не мисля, че това ще предопредели разрешаването на проблема. Проблемът съществува и независимо от това дали ще има една по-силна централизирана европейска власт, съм сигурен, че националният интерес няма да бъде повлиян от това доколко структурата на Европейския съюз е пирамидална, бих казал. Всеки ще си защитава интересите.

Георги Коритаров: Не ви ли се струва, че при по-централизирана федерална власт, българските интереси биха изглеждали по-защитени?

Валери Симеонов: До известна степен във външнополитически план е така.

Георги Коритаров: Аз съм склонен по-скоро да бъда песимист по Пакета „Мобилност“ – в стратегически план ние не сме предложили съдържателна алтернатива на философията и формулата за решаване на проблема. Ние тактически отлагаме...

Валери Симеонов: Защото това можем да направим. И ще направим това, което е възможно, за да решим проблема в полза на нашите превозвачи. Това, което може да се направи в случая, е да се отлага, да се отлага, да се отлага. Да, така е. До следващия Европейски парламент, съставът на който не е съвсем ясен какъв ще бъде и какви ще са настроенията. Има два варианта. При единия, при едно по-голямо присъствие на представители на традиционните партии като ЕНП, ПЕС и т.н., естествено едните тенденции ще бъдат по-силни. В противотежест на това евентуално един Европарламент със силно присъствие на националистично ориентирани партии, обединени или не, би създал също проблем с решаването на казуса с Пакет „Мобилност“, тъй като тогава в по-крайна степен ще се отстояват интересите на западните държави. Но така или иначе, в случая става въпрос за икономическо нарушение и саботиране на основен принцип, около който е изграден Европейският съюз – свободното движение на стоки, работна ръка и капитали.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки