Прокуратурата все пак поиска отстраняването на кмета на Созопол


Прокуратурата все пак поиска отстраняването на кмета на Созопол
03 Април 2019, Сряда


Същата мярка предстои да бъде приложена и спрямо главната счетоводителка Златка Мусева. Двамата с Рейзи обаче останаха на служебните си места достатъчно дълго време, за да прикрият следите си и да се опитат да въздействат на свидетелите по случая

Автор: Янко Крумов

Седмици след като гръмнаха разкритията за престъпната схема за източване на общива Созопол, Софийска градска прокуратура (СГП) все пак внесе в Специализирания наказателен съд (СНС) предложение за отстраняване от длъжност на кмета на морския град Панайот Рейзи и на главната счетоводителка на местната администрация Златка Мусева.

Двамата останаха на служебните си места достатъчно дълго време, за да прикрият следите си и да се опитат да въздействат на свидетелите по случая.

Спрямо Рейзи и Мусева са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено след предварителен сговор, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления, съобщават от пресслужбата на прокуратурата.

Първоначално  Панайот Рейзи бе привлечен към наказателна отговорност на 11.03.2019 г., а в последствие на  01.04.2019г. обвинението спрямо него е конкретизирано, като са посочени съучастниците му и точния размер на присвоената сума.

Златка Мусева е привлечена към наказателна отговорност на 1.04.2019 г.

В хода на разследването е установено, че в резултат на престъпната дейност на двамата обвиняеми и техен съучастник, в периода  от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в гр. Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 33 отделни деяния, в качеството си на длъжностни лица и след предварителен сговор, са присвоили чужди пари  в общ размер над 2 000 000 лв. - собственост на Община Созопол, поверени им да ги управляват, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

Третият участник в престъпната схема – Венцислав П. , също е привлечен към наказателна отговорност на 28.03.2019 г.

За улесняване на присвояването Рейзи и Мусева са извършили и документни престъпления, като съзнателно се ползвали от неистински частни документи – договори и фактури.

Престъпната дейност на кмета и главната счетоводителка се изразявала в изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР. Като основание за банковите преводи се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори, и това обстоятелство било известно на двамата обвиняеми.

Тъй като повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление, извършено във връзка с работата на двамата обвиняеми, съществуват достатъчно основания да се счита, че служебното им положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, допълват от прокуратурата.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки