Италианският съд отмени глобата на WIZZ AIR за ръчния багаж


Италианският съд отмени глобата на WIZZ AIR за ръчния багаж
02 Април 2019, Вторник


Пътниците имат право само на една малка чанта на борда на самолета, а по-големите се доплащат, като цената на един сак може да достигне до 30 евро

Автор: Десант

Италианският съд (TAR) позволява на Wizz Air да продължи да прилага настоящата си багажна политика. С това си решение съдът отмени предишно нареждане на италианския орган за защита на конкуренцията (AGCM), което задължаваше авиокомпанията да преустанови актуалната си багажна политика и да заплати глоба в размер на 1 милион евро.

"Ясната и коректна политика за багажа на авиокомпанията гарантира, че от 1 ноември 2018 г. всички пътници могат да качат една безплатна преносима чанта в кабината на самолетите на Wizz Air. Тази багажна политика е политика на избор за пътниците на компанията, тъй като позволява на клиентите на Wizz Air да избират измежду над 50 варианта за ръчен и чекиран багаж според техните индивидуални предпочитания", се казва в прессъобщение от авиокомпанията.

Нискотарифните Ryanair и Wizz Air бяха глобени през февруари т.г. общо с 4 милиона евро заради политиката си за заплащане на ръчния багаж.

Условията на двете компании бяха променени през ноември миналата година. Пътниците вече имат право само на една малка чанта ръчен багаж на борда на самолета, а по-големите се доплащат, като цената на един сак може да достигне до 30 евро.

Това не се хареса на италианските власти, които започнаха разследване. Тяхната теза е, че багажът е важна част от пътуването и не подлежи на отделно доплащане. Те обвиняват компаниите и за това, че им липсва прозрачност.

В края на разследването си, италианските власти решиха – Ryanair ще платят 3 млн. евро, а Wizz Air 1 млн. евро. Санкция, която вече е отменена. 

"Wizz Air вярва, че този прозрачен и ясен подход относно правилата за багаж ще допринесе за по-удобно и по-бързо качване на самолета и за по-приятен престой на борда за клиентите. С гарантирано по-голяма сигурност, че ръчният им багаж ще се побере в кабината, както и с нов, по-богат избор от размери на багажа и тегло, клиентите на WIZZ вече разполагат с уникален асортимент от багажни комбинации, от които да избират", се казва още в съобщението на компанията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки