Непознатите водни бижута на Беласица планина


Непознатите водни бижута на Беласица планина
Водопадът „Езико“, Снимки: Авторът
01 Април 2019, Понеделник


Водопадите „Повясмото“ и „Езико“ на река Сачкар досега не са били изследвани никога

Автор: Димитър Тренчев

Възпятата от дядо Вазов „Беласица стара“, разкъсана от разделилите брат от брата телени мрежи, чиито зловещи скелети стърчат тук и там, все още е непозната за подвластните на магията на планината. Нещо повече, в Беласица планина все още има природни бижута, които са не просто непознати, а напълно неизвестни, неизследвани, некартирани и непубликувани.

Две такива беласишки бижута са водопадите „Повясмото“ и „Езико“ на река Сачкар.

Името на реката означава река, чието пълноводие зависи от топенето на снежните преспи. Сачкар е една от трите беласишки реки, които препускат стремглаво по склона на планината, преминават през петричкото село Коларово и се вливат в Струмешница – реката, която вече 11 века оплаква цар Самуил и ослепените му войни!

Водопадът „Повясмото“ се намира на номинална надморска височина 543 метра, а реалната надморска височина на прилежащата местност Леврен, в която е разположен, е 821 м. Разликата в номиналната и реалната надморска височина се дължи на това, че водопадът се намира в непристъпен каньон с почти отвесни скатове. Те именно правят „Повясмото“ достъпен, ако не само за алпинисти, то най-малкото за хора с физическа издръжливост и катерачески умения с ниво много над средното и оборудвани със специализирана планинарска екипировка.


Водопад „Повясмото"

Името „Повясмо“ идва от приликата с изпрани и проснати да съхнат ленени или конопени нишки, наричани някога „повясмо“.

Водопадът досега не е публикуван. Нещо повече, не е изследван и не е картиран. А недостъпният терен, е опазил „Повясмото“ във вида, в който е възникнал – непокорен, но покоряващ с красотата на своята песен.

На 49 метра под водопада „Повясмото“ по течението на река Сачкар се намира водопадът „Езико“. Той е с денивелация от 2 метра, в същия каньон в местността Леврен. Затова и има същите недостъпни характеристики.

Водопадът „Езико“ досега също не е публикуван, нито изследван. Формата на падащата вода наподобява огромен изплезен език, откъдето идва и името на това водно бижу на Беласица планина.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки