И главната счетоводителка на Панайот Рейзи е бъркала в общинската хазна


И главната счетоводителка на Панайот Рейзи е бъркала в общинската хазна
01 Април 2019, Понеделник


Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на съучастниците на кмета Панайот Рейзи Златка Мусева и Венцислав П.

Автор: Янко Крумов

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на  Златка Мусева - главен счетоводител в Община Созопол, за извършено от нея длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления – престъпление по чл.203 ал. 1, вр. с чл. 202,  ал. 1, т.1 и т.2, във вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Златка Мусева е привлечена като обвиняема за това че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в гр. Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице и след като се е сговорила предварително с другите извършители - Панайот Рейзи, кмет на община Созопол,  и Венцислав П., е присвоила чужди пари в обща размер над 2 000 000 лв. общински пари.

Мусева наредила изплащането на сумата в общ размер над 2 000 000 лв. да бъде преведена от община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

За улесняване на присвояването тя извършила и документни престъпления по чл. 316, във вр. с чл. 309 ал. 1 от НК.

Като основание за банковите преводи – общо 72 на брой, се сочели договори за различни СМР в села, находящи се на територията на общ. Созопол – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Спрямо Златка Мусева е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  /длъжностно присвояване/ Мусева може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и Венцислав П.

Повдигнато му е обвинение  за извършено от него присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления – престъпление по чл.203 ал. 1, вр. с чл. 202,  ал. 1, т.1 и т.2, във вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Наказателната отговорност на Венцислав П. е ангажирана, за това че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в гр. Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, и след като се е сговорил предварително с Рейзи и Мусева, е присвоил чужди пари – сумата над 2 000 000 лв. собственост на Община Созопол.

Спрямо Венцислав П. е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  /длъжностно присвояване/ Венцислав П. може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки