Турците отказаха да се извинят заради религиозния закон


Турците отказаха да се извинят заради религиозния закон
30 Март 2019, Събота


„Те не осъзнават, че са ни засегнали" - коментира премиерът Бойко Борисов

Автор: Десант

След 5-часови разговори с турския вицепрезидент Фуат Октай, премиерът Бойко Борисов не получи поисканото публично извинение от Турция. Премиерът беше видимо изнервен след неуспешната среща и нежеланието на турските власти да се извинят.

„Те не осъзнават, че са ни засегнали. Смятат, че това, за което се говори в България, било извадено от контекста. Ако преценят, че Чавушоглу трябва да се извини, нека да го направи. Бях неотстъпчив за всякакви други варианти“, каза Борисов пред журналисти.

Повод за поисканото от премиера извинение станаха думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила и под нейния натиск България е променила Закона за вероизповеданията. Бойко Борисов определи казаното от външния министър като лош сигнал и проява на лошо възпитание. Той отрече да е оказван какъвто и да е натиск за Закона за вероизповеданията и разсрочването на дълговете на Главното мюфтийство.

„Направили сме го, защото считаме, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно вероизповедание. Това и направихме“, каза премиерът и припомни, че са проведени публични срещи със синода, с мюфтийството и с другите вероизповедания.

Разочарован от безплодната среща, той изтъкна, че България държи на партньорството и взаимното уважение с Турция. „Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не си го позволяваме, въпреки че у нас това носи политически рейтинг. Не го правим в името на запазване на добросъседските отношения“, каза Борисов и отбеляза, че страната ни много пъти е подкрепяла Турция в европейските институции.

„Разбирам, че са в предизборна кампания, но и ние сме в такава. Разбирам, че в неделя имат избори, но не за сметка на България“, призова той. Той опроверга думите на Чавушоглу, че предложените поправки в религиозния закон нарушават всички видове основни права и свободи на мюсюлманите у нас. „Българските мюсюлмани по никакъв начин не се нуждаят от защита, защото имат всички права и свободи“, категоричен бе Борисов.

Източник: Actualno.com

Бележка на редакцията: Нещо  повече - законът е дори прекалено либерален към другите изповедания. Припомняме, че депутатите на ГЕРБ и на ДПС по време на окончателното обсъждане на промените в Закона отхвърлиха ограничителните текстове на "Обединени патриоти" и така бе прието вероизповеданията, които имат и държавна субсидия, да могат да получават финансиране и от чужбина, като няма да са задълженита декларират даренията си пред държавата.

На това остро се противопостави лидерът на НФСБ - депутатът Валери Симеонов, който изтъкна, че идеята за ограничения е била засилване на контрола и изсветляване на чуждото финансиране.

„Когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди, външни на България финансови потоци. Това означава, че това вероизповедание може да бъде използвано като политически инструмент, на което сме свидетели в последните 30 години".


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки