България и Румъния приеха съвместна декларация от заседанието на Съвета за сътрудничеството на високо равнище


29 Март 2019, Петък


Двете правителства приветстват откриването през 2018 г. на нов гранично контролно-пропускателен пункт Добромир - Крушари

Автор: Десант

Съвместна декларация беше приета в рамките на заседанието на правителствата на България и на Румъния в Букурещ. В документа се изразява волята на двете страни да засилят сътрудничеството си в сфери, изискващи съгласувани усилия и общи инициативи по двустранни, регионални, европейски, евроатлантически и международни теми.

България и Румъния изразяват интерес от засилване на сътрудничеството във всички секторни области от общ интерес, с акцент върху транспорт и енергетика, регионално развитие, туризъм, култура, образование, здравеопазване, селско стопанство.

В декларацията се отбелязва значението на диверсификацията на енергийните доставки по оста Север-Юг, както и ангажимента за завършване на газовата компресорна станция Podisor и осигуряването на оптимални условия за функционирането на газовата връзка България-Румъния с оглед постигането на реверсивен газов поток.

Потвърждава се желанието да продължат най-добрите практики при изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество в рамките на бъдещия финансов период.

Двете правителства приветстват откриването през 2018 г. на нов гранично контролно-пропускателен пункт Добромир - Крушари, който заедно с гранично контролно-пропускателния пункт Кайнарджа - Липница, открит през 2017 г., подпомага свързаността в полза на бизнеса и гражданите.

На регионално ниво се поставя акцент върху насърчаването на европейската перспектива на Западните Балкани, която е приоритет на Румънското председателство на Съвета на Европейския съюз, основавайки се на постиженията на Българското председателство.

Подчертава се също така значението на Южния газов коридор и изграждането на липсващата инфраструктура в Югоизточна Европа, включително на междусистемната газова връзка между Гърция и България, която е ключов участък на Южния газов коридор и е от геостратегическо значение за диверсификация на доставките на газ в региона.

В декларацията се приветства създаването на регионални газоразпределителни центрове, в контекста на европейските цели за създаване на взаимосвързан и интегриран паневропейски газов пазар, насочен към подобряване на сигурността на доставките и диверсификация на източниците на природен газ.
България и Румъния потвърждават ангажираността си по отношение на дебата за бъдещето на Европа, с цел да се допринесе за по-силна, по-единна и по-сплотена Европа.

Подчертава се значението на насърчаването на солидарността(кохезията) във всичките й измерения. Двете страни заявяват решимостта си да гарантират вътрешната сигурност на Европейския съюз, по-специално чрез укрепване на външните граници на Съюза, и подчертават във връзка с това, че бързото присъединяване на Румъния и Република България към Шенгенското пространство ще допринесе значително за тази обща задача и отговорност.

На евро-атлантическо ниво двете страни се съгласяват да засилят сътрудничеството и координацията в рамките на Европейския съюз и НАТО, заедно с двустранното сътрудничество в областта на отбраната, включително чрез редовни консултации по въпроси от общ интерес и участие в съвместни учения.

Румъния и България остават изцяло ангажирани с по-нататъшното задълбочаване на отличното си партньорство и тясното си сътрудничество за пълноценнотo постигане на неговия потенциал, в полза на своите граждани, региона и единството на Европа.


В категории: Политика , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки