В Габрово ще правят паметник на Керката


В Габрово ще правят паметник на Керката
Снимка: gabrovonews.bg
29 Март 2019, Петък


Фигурата на първия български композитор на фанфарна музика ще посреща габровци и гостите на града в градинката пред сладкарница „Глинени гърнета“

Автор: Десант

Александър Недков Керков – Керката е една от емблемите на музикалния живот в Габрово от миналото. Той е първият български композитор на фанфарна музика. За времето от 1935 г. до 1947 г. маестрото създава десет фанфарни музики в училищата на Габрово и околните села, които с право са наречени „ украшение и гордост на Габрово”.

В Града на Рачо ковача предстои да бъде издигната негова скулптура. Мястото, където тя ще бъде позиционирана, е градинката пред сладкарница „Глинени гърнета“. Автор на проекта е известният габровски скулптор Георги Балабанов, който дарява и самия проект.

Инициативата за бронзовата композиция на известния габровски зевзек и композитор е на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“, което на 6 август тази година  ще навърши 150 години от своето основаване.

За реализирането на тяхната кауза в Габрово се провеждат редица благотворителни акции за набирането на средства за паметника на Керката.

На Благовещение, 25 март, доброволци на Български младежки Червен кръст – Габрово дадоха своята подкрепа за реализиране на проекта, като за втора поредна година събираха дарения пред църквите „Успение на света Богородица“ и „Света Троица“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки