Собственик на ресторант в Добрич отива на съд за измама с европейски пари


Собственик на ресторант в Добрич отива на съд за измама с европейски пари
29 Март 2019, Петък


В продължение на месеци Радослав подавал фалшиви данни и така получил средства по проект „Нова възможност за младежка заетост“

Автор: Десант

На съд с обвинителен акт Окръжната прокуратура в Добрич е предала 37-годишния управител на фирма Радослав Р. Подсъдимият представял пред бюрото по труда неверни сведения и така получил средства по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от Европейския съюз.

Радослав Р. ще отговаря за продължавано престъпление по член 248а, ал. 5, във връзка с ал. 3 и 2 от НК. Посредственото извършителство на деянието е на счетоводителката на фирмата, майка на подсъдимия управител.

По проекта на работа били назначавани лица, които отговаряли на определени изисквания – да са безработни лица до 29 години, да нямат просрочени задължения, да не са обявявани в несъстоятелност, да не са осъждани с влязла в сила присъда за измама, корупция, участие в престъпна група, пране на пари или каквато и да е друга незаконна дейност.

Подсъдимият подал документите на фирмата си, която имала ресторант, за да бъде включен като работодател по проекта.

На 28 януари 2016 г. свидетелка по делото внесла заявление в бюрото по труда да бъде назначена на работа във фирмата на Радослав Р. като сервитьорка. Два месеца по-късно между дружеството на подсъдимия и безработната бил сключен трудов договор за пълен работен ден с възнаграждение 450 лева.

Определена според изискванията на проекта била и наставничка на новоназначената сервитьорка, която трябвало да получава половин минимална работна заплата за това.

Сервитьорството не допаднало на безработната и тя започнала да работи като барманка в заведението на подсъдимия. И работата зад бара не се харесала на жената и тя напуснала. В разговор подсъдимият успял да я убеди, че може да не работи, но да бъде осигурявана, и жената приела. Няколко дни по-късно със счетоводителката на фирмата на Радослав била открита дебитна карта, по която да се получават заплатите от март до юни 2016 г.

Съдебно-счетоводната експертиза по делото установила, че за периода били преведени по проекта общо 2418 лева. Оформената отчетна документация   била подписвана от майката на Радослав, доказала съдебно-почерковата експертиза.

Предстои делото срещу Радослав Р. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд. Наказанието за престъпление по член 248а, ал. 5 от НК е от 2 до 8 години лишаване от свобода.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки