Спират мина на Ковачки, разорала стотици декари земеделска земя


Спират мина на Ковачки, разорала стотици декари земеделска земя
Снимки: Петър Живков, Фейсбук
29 Март 2019, Петък


„Мин индъстриѝ" ЕООД безпардонно превзема ливади и ниви край пернишкото село Дивотино

Автор: Десант

Мина на Ковачки разорава и преръща в лунен пейзаж декари и декари плодородни земеделски земи край пернишкото село Дивотино. 

„Мин индъстриѝ" ЕООД безпардонно превзема ливади и ниви. Отделно, жителите на околността са подложени на стреса от непрекъснатите трусове на земята и грохота на машините и взривовете. Сега драматичната ситуация, срещу която дивотинци отдавна протестират, е на път да бъде преодоляна.

Да бъде преустановен напредъкът на минните работи в земите, засегнати от дейността на участък I, хоризонт Север на рудник ОРО на Пернишкия въглищен басейн. Такова предписание е изпратено на 28 март от Министерството на енергетиката до концесионера – „Мин индъстри“ ЕООД, съобщават пернишките медии.

По повод създалото се напрежение сред местните жители от няколко пернишки села министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря в четвъртък с представители на концесионера и ги запозна с получено вчера в МЕ писмо от Общинската служба по земеделие – Перник.

От него става ясно, че в момента службата извършва проверка във връзка с уреждане на статута на земите, засегнати от добива. До изясняването на въпроса и произнасянето на компетентните органи, нови площи не трябва да бъдат засегнати, категорична бе министър Петкова.

Тя изиска от концесионера информация за предприетите от него действия по уреждане на статута на земите.



Междувременно жителите на Дивотино и кметът на селото неведнъж настояваха незабавно да се спре дейността на мината до изясняване на случая. „Бяха казали, че са спрели, но от миналия месец досега още 50 декара гори са унищожени“, заяви преди дни пред zapernik.com Васил Митов.

„Има нарушения, които не са само в земеделските земи. Работи се без да се съобразява с границите на концесията. Жалоните на концисията, ако се сложат, ще се окажат на 100-200 метра вътри в изкопите“, коментира зам. областния управител на Перник Васил Павлов.

По време на срещата представителите на „Мин индъстри“ ЕООД информираха, че от общо 170 дка земеделски земи, концесионерът е закупил около 120 дка в съсобственост. Придобиването на останалата част е възпрепятствано от множеството собственици на парцелите, част от които не могат да бъдат открити.


В категории: Новини , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
въпрос
30.03.2019 14:50:44
0
0
Някой може ли да разбере - за какво е този добив??? Кога е получено разрешение???? Е -за какво ни взимат...
1
относно
30.03.2019 14:48:03
0
0
Браво!!! за тази мина - ще четеме.
Ето още.... относно партийци/партии. Артекс-Герб. Цв. Цветанов. Напуснал поста/НС, обаче не се отказвал от поста в партията???? И каква е тази партия, която ще претендира за право, морал, доверие - и ще толерила подобно нещо??? И медийте - само привеждат новините, какво станало. А анализите? Като се вземе само това. А правосъдието???
Или, ще защитаваме целия свят - само в България, нищо няма да свършиме.... Аз много защитавам по света, всичките държави. А в България - нищо. Пак???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки