Сдружения за възстановки искат да им разрешат да използват барут


Сдружения за възстановки искат да им разрешат да използват барут
28 Март 2019, Четвъртък


Те се противопоставят на идеята оръжията им да бъдат обявени за незаконни

Автор: Десант

Сдружения за възстановки на исторически събития искат да имат право да притежават определни количества барут в себе си и се противопоставят на идеята оръжията им да бъдат обявени за незаконни.

„Става дума за готвени промени, те не са въведени, които са внесени пред Народното събрание от Министерство на вътрешните работи, минали са през Министерския съвет и са минали през първо четене и в периода между първо и второ четене има работни групи, които обсъждат нещата, които притесняват организации като нашата“ каза пред БНР доц. Георги Маринов, който е председател на Национален съюз „Единение“.

Над 20 организации, занимаващи се с възстановки на исторически събития, са подписали писмо до председателя на Комисията по вътрешна сигурност, до председателя на Народното събрание, до Министерски съвет и до президента.

„В момента въпросът за използването на черния барут в исторически възстановки, изобщо не е решен. И ние точно това искаме да направим с нашите предложения – този въпрос да се реши така както е решен в множество европейски държави, които правят такива възстановки", поясни доц. Маринов в четвъртък в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

„Ние имаме претенции, ако може така както на ловците, които притежават ловни оръжия е разрешен 1 кг барут. В рамките на една възстановка около половин килограм барут може да отиде, но то е необходимо все пак човек предварително да се подготви. За един изстрел на оръдията, които ползваме отиват около 30 грама барут“. Един килограм барут би било нормално, така както за всички ловци, поясни още доц. Маринов.

Според него участниците във възстановките са подготвени и притеснението на Министерство на вътрешните работи е неоснователно.

„Всички, които участват във възстановките, са хора, които или колекционират, или притежават едно-две или три оръжия, но имат отношение към оръжието и те четат и са достатъчно грамотни“.

По въпроса изказа мнение и проф. Ивайло Дичев, който заяви в интервю за предаването “Хоризонт до обед“7 „Колкото съм ходил по исторически възстановки в България, забелязвам, че те са доста контролирани. Много голяма част от участниците са бивши военни, които знаят да боравят с оръжие. Освен това самите тези оръжия са обезопасени.

Не бива тук отново да се подвеждаме по тази истерия със световния тероризъм. Нека погледнем каква е ситуацията в България – няма тероризъм в България, няма такава опасност, нямаме такива случаи" - изтъкна още той.

Източник: БНР


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки