В Морската градина в Бургас растат декоративни дървета и храсти от различни краища на света


В Морската градина в Бургас растат декоративни дървета и храсти от различни краища на света
Снимка: Десант
28 Март 2019, Четвъртък


За тях най-любопитните дървесни видове в състава й ще разкаже в музейна лекция биолог от бургаския музей

Автор: Десант

В Морската градина в Бургас растат декоративни дървета и храсти, събрани от различни краища на света. За тях най-любопитните дървесни видове в състава й ще разкаже в музейна лекция тази събота биологът от Природонаучния музей в морския град Божана Рибарова.

Любимото място за разходки на бургазлии възниква като малка приморска градина на мястото, където днес се намират тенискортовете до хотел „Приморец“. Съвременният си облик, тя придобива след назначаването на архитект Георги Духтев за управител-градинар на Бургас през 1910 г. Под негово ръководство определеният терен за Приморска градска градина в Бургас е залесен и оформен с алеи.

През 1912 г. на мястото са посадени  едноразмерни широколистни и вечнозелени дървета, декоративни храсти, оформени са първите цветни фигури.

Паркът е напълно завършен през 1924 г., а за обогатяване на растителността е доставен залесителен материал от Унгария, Цариград, Италия, Франция, Сирия и Ливан.

Лекцията „Морската градина в Бургас – декоративни дървета и храсти, събрани от различни краища на света“ ще се състои на 30 март, от 11:30 ч. като част от традиционната лектория в Етнографския музей в Бургас. Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки