Специализираната прокуратура и ДАНС влязоха в офиси на „Кинтекс“


Специализираната прокуратура и ДАНС влязоха в офиси на „Кинтекс“
28 Март 2019, Четвъртък


Изземат се документи и се претърсват помещения

Автор: Янко Крумов

Извършват се следствени действия в офиси на дружество "Кинтекс", съобщиха от прокуратурата. Действията се водят от специализираната прокуратурата с участието на ДАНС.

Обиските са започнали днес, 28 март, в офисите на дружеството, включително и в централния, който се намира на столичния булевард "Джеймс Баучър".

Изземат се документи и се претърсват помещения, посочват в съобщение до медиите от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано на 1 февруари тази година за престъпно сдружаване и безстопанственост (чл. 321, ал. 6 и чл. 219 от НК).

"Кинтекс" е основана е през 1966 г. като специализирано предприятие за търговия с военно имущество. Името на компанията произхожда от Кантора за инженерно-технически експорт, която съществува като част от Министерството на външната търговия до 1965 г.

Името на фирмата се свързва и включително със слухове за контрабандата на оръжие за нелегални организации и прането на пари от тези сделки в периода преди 1989 г., след като със секретно решение на Министерския съвет в дейността му е добавен и т.нар. "скрит транзит" - износ и реекспорт на стоки, поставени под специален международен контрол: оръжие и боеприпаси, злато, валута, битова електроника, цигари, напитки, медикаменти под контрола на Световната здравна организация.

През 1992 г. "Кинтекс" е преобразувано в еднолично акционерно дружество, собственост на държавата, в съответствие с Търговския закон от 1991 г.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки